Mainos

Evira: Elintarvikkeen nimi oltava totuudenmukainen

Viime viikolla alkanut kohu elintarvikkeiden nimistä on saanut elintarviketurvallisuusviraston Eviran puuttumaan vallalla oleviin nimeämiskäytäntöihin.

Eviran mukaan elintarvikkeesta on käytettävä sellaista nimeä, joka kuvaa ja yksilöi elintarvikkeen täsmällisesti. Nimen avulla elintarvike tulee siten erottaa muista elintarvikkeista, joihin se muuten voitaisiin sekoittaa. Elintarvikkeen nimi ei saa johtaa kuluttajaa harhaan.

Nimen perusteella kuluttaja olettaa jauhelihapihvien ja lihapyöryköiden valmistuksessa käytetyn jauhelihan olevan peräisin naudasta, siasta tai näiden sekoituksesta, koska näitä perinteisesti käytetään jauhelihapihvien ja -pyöryköiden valmistuksessa. Silloin kun niiden valmistuksessa käytetään broilerin ainesosia, sen on syytä näkyä myös nimessä esimerkiksi seuraavalla tavalla: "Broileri- porsaanjauhelihapihvi".

Jos puolestaan käytetään broilerin-, sian- ja naudanlihaa, nimi tulee muodostaa seuraavasti: "Lihapyörykät broilerin-, sian- ja naudanlihasta". Lihalajit tulee mainita paljousjärjestyksessä ja elintarvikkeen nimen tulee vastata sen ensisijaisia raaka-aineita.

Virasto pitää tärkeänä, että elintarvikealan yritykset kiinnittävät jatkossa erityistä huomiota elintarvikkeen nimen oikeaan muodostamiseen, jotta kuluttaja saa elintarvikkeesta oikean tiedon ostopäätöstään varten.

Kohu alkoi viime viikolla, kun osa ruokakaupoissa myytävistä einesjauhelihapihveistä paljastuikin pääasiassa kananlihasta ja nahasta tehdyiksi kakkaroiksi. Suomen Kuluttajaliitto totesi ainakin HK:n ja Atrian jauhelihapihvien nimien olevan harhaanjohtavia.

(MTV3)

Lue lisää Eviransivuilta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.