Mainos

Euroopan helteet nostavat vehnän hintaa

Keski-Euroopan kuiva ja kuuma kesä on nostanut vehnän hintaa vanhalla mantereella. Suomen viljasadon arviointi on vielä enneaikaista, mutta selvää on, että huippusatoa ei tänä vuonna saada.

Vehnän hinta on noussut tänään Lontoon raaka-ainepörssissä. Uutistoimisto Reutersin mukaan hintaa kohottaa kuiva ja kuuma kesä erityisesti Britanniassa ja Ranskassa. Välittäjät pelkäävät vehnäsadon jäävän helteiden vuoksi tavanomaista pienemmäksi.

Tutkimuspäällikkö Johan Åberg Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitosta MTK:sta pitää vielä ennenaikaisena Suomen viljasadon arviointia, sillä sateet voivat vielä kohentaa satoa. Jo nyt hän pitää kuitenkin selvänä, että huippusatoa ei tänä vuonna saavuteta.

Åberg muistuttaa, että Suomessa heikompi sato ei ole viime vuosina näkynyt samalla tavalla hinnoissa kuin muualla.

- Meillä on muutama suuri ostaja ja paljon pieniä myyjiä. Suuret ostajat sanelevat pitkälti hintatason, hän toteaa.

Myöskään viljan vienti ei välttämättä lyö leiville, sillä kuljetukset Eurooppaan maksavat ja lisähinta voi huveta niihin. Åberg myöntää, että Suomessakin viljan hinnan voi odottaa nousevan, jos sekä Euroopassa että Suomessa sadot jäävät selvästi tavanomaista heikommaksi.

Åberg huomauttaa, että tässä vaiheessa vuotta hinnat ovat yleensäkin nousussa, kun uusi sato saadaan käyttöön vasta myöhemmin. Selkeimmin vuoden aikana on noussut kauran hinta. Åbergin mukaan sekin saattaa johtua siitä, että EU:ssa kauraa tuotettiin viime vuonna ennätyksellisen vähän.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.