Mainos

"Euron kaatuminen olisi talouden tsunami"

Euroopan talouskriisi ja Etelä-Euroopan maiden saama taloustuki nousivat pääosaan SuomiAreenan avanneessa keskustelussa Tampereella.

Europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen (kok), Anneli Jäätteenmäki (kesk), Liisa Jaakonsaari (sd) ja Satu Hassi (vihr) saivat lisäksi kuulla Tammelan torilla monta kansalaismielipidettä kriisimaille maksettavien tukien mielekkyydestä.

Suurimmat tunteet torilla herätti kysymys EU:n kehityksestä. Liittovaltiokehitykselle haluttiin tarkempaa määrittelyä, koska syvempi integraatio auttaisi myös monen keskeisen ongelman ratkaisussa.

– Tärkeintä on päästä pois veronmaksajien kukkarolta. Pankeille tarvitaan yhteinen eurooppalainen valvoja. Pankkien tulee itse taata suoja asiakkaiden talletuksille. Me opimme tämän Suomessa jo 1990-luvulla, Sirpa Pietikäinen korosti.

– Lyhyellä aikavälillä ei ole helppoja ratkaisuja, mutta tärkeintä on lopettaa velaksi eläminen. Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi on sanonut, että on tyhmää maksaa veroja. Tällaiseen ajatteluun eli veronkiertoon ja veroparatiiseihin on aivan välttämätöntä puuttua, Anneli Jäätteenmäki vaati.

Liisa Jaakonsaari totesi, että veroparatiiseihin ei ole päästy puuttumaan, koska kaikki jäsenmaat eivät sitä halua.

– Korruptio syö monessa maassa verotuksen tehoa ja se tuntuu olevan hyvin lujassa. Minusta on hyvä, että komissio ryhtyisi valvomaan jäsenmaiden budjetteja. Yksikään euromaa ei saa elää kuin pellossa. Jos parempi pankkivalvonta on liittovaltiokehitystä, olkoon se tämän verran tervetullutta.

”Ero eurosta voi päästää sudet irti”

Eurosta irtautuminen ei saa suomalaisilta MTV3:n ja Aamulehden kyselyssä kansalaisilta suurta kannatusta. Mepit näkivät asiassa suuria vaaroja. Jaakonsaari varoitteli myös pienillä valuutoilla keinottelevista sijoittajista.

– Usein kuulee sanottavan, että markka saisi olla jotenkin rauhassa ja elämä sen kanssa olisi vakaampaa. Kyllä susilaumat kävisivät myös yhtä lailla markan kaltaisten pienten valuuttojen kimppuun. Ero eurosta ei ole Suomelle mikään ratkaisu. Enkä haluaisi nähdä täällä kiinalaisia ostelemassa heikkoa Eurooppaa itselleen.

– Euron kaatuminen ei olisi mikään hallittu ratkaisu vaan talouden tsunami. Meillä se tarkoittaisi julkisen talouden rajuja leikkauksia, jotka kohdistuisivat erityisesti pienituloisiin. En halua nähdä sitä päivää, Pietikäinen sanoi.

Keskustelun päätteeksi viritettiin jälleen torin 300 äänestyskapulaa. Vajaa puolet vastaajista uskoi euroalueen jatkavan nykyisellään ja kolmasosa uskoi, että eteläinen ja pohjoinen Eurooppa siirtyvät käyttämään eri valuuttoja. Joka neljäs uskoi Suomen päätyvän takaisin markkaan.

Katso Siina Revon juttu Tampereelta (Seitsemän uutiset 14.7.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.