Mainos

EU valmis hyväksymään lihantuonnin Pohjois-Irlannista

EU:n komissio on nyt valmis hyväksymään lihantuonnin Pohjois-Irlannista, jos EU-maiden eläinlääkäreistä koostuva asiantuntijaryhmä antaa asialle siunauksensa.

EU:n maatalouskomissaari Franz Fischler sanoi tänään Strasbourgissa, että ehdottomasti BSE-puhtaat Pohjois-Irlannin lihatilat voidaan vapauttaa brittiläistä naudanlihaa koskevasta vientikiellosta. Kielto on ollut voimassa vuodesta 1996, jolloin löydettiin mahdollinen yhteys hullun lehmän taudin eli BSE:n ja ihmisiin tarttuvan kuolettavan aivosairauden välillä.

Fischler ei halunnut sanoa, milloin Pohjois-Irlantia koskeva vientikielto voitaisiin kumota. Jos EU:n eläinlääkärikomitea ei ole asiassa riittävän yksimielinen kiellon kumoamiseksi, kysymys tulee EU:n maatalousministerien päätettäväksi.

Britannian ulkoministeri Robin Cook sanoi erillisessä lehdistötilaisuudessa tänään, että Britannian viranomaiset ovat tehneet yhteistyötä EU:n kanssa kaikin mahdollisin keinoin BSE-kriisin ratkaisemiseksi. Cookin mukaan brittinaudanliha on tällä haavaa yhtä turvallista kuin mikä tahansa eurooppalainen liha.

Fischler sanoi, että naudanlihan vienti sallitaan vain pohjoisirlantilaisilta tiloilta, joilla BSE-tautia ei ole esiintynyt kahdeksaan vuoteen. Lisäksi vain alle 30 kuukauden ikäisten eläinten lihaa voidaan myydä, ja eläimet täytyy teurastaa erityisissä tarkoin valvotuissa teurastamoissa. Fischlerin mukaan EU:n komissio purkaa ajan myötä myös muuta Britanniaa koskevan vientikiellon. Hän arvioi kuitenkin, että tämä prosessi kestää vielä kauan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.