EU valmis hyväksymään lihantuonnin Pohjois-Irlannista

EU:n komissio on nyt valmis hyväksymään lihantuonnin Pohjois-Irlannista, jos EU-maiden eläinlääkäreistä koostuva asiantuntijaryhmä antaa asialle siunauksensa.

EU:n maatalouskomissaari Franz Fischler sanoi tänään Strasbourgissa, että ehdottomasti BSE-puhtaat Pohjois-Irlannin lihatilat voidaan vapauttaa brittiläistä naudanlihaa koskevasta vientikiellosta. Kielto on ollut voimassa vuodesta 1996, jolloin löydettiin mahdollinen yhteys hullun lehmän taudin eli BSE:n ja ihmisiin tarttuvan kuolettavan aivosairauden välillä.

Fischler ei halunnut sanoa, milloin Pohjois-Irlantia koskeva vientikielto voitaisiin kumota. Jos EU:n eläinlääkärikomitea ei ole asiassa riittävän yksimielinen kiellon kumoamiseksi, kysymys tulee EU:n maatalousministerien päätettäväksi.

Britannian ulkoministeri Robin Cook sanoi erillisessä lehdistötilaisuudessa tänään, että Britannian viranomaiset ovat tehneet yhteistyötä EU:n kanssa kaikin mahdollisin keinoin BSE-kriisin ratkaisemiseksi. Cookin mukaan brittinaudanliha on tällä haavaa yhtä turvallista kuin mikä tahansa eurooppalainen liha.

Fischler sanoi, että naudanlihan vienti sallitaan vain pohjoisirlantilaisilta tiloilta, joilla BSE-tautia ei ole esiintynyt kahdeksaan vuoteen. Lisäksi vain alle 30 kuukauden ikäisten eläinten lihaa voidaan myydä, ja eläimet täytyy teurastaa erityisissä tarkoin valvotuissa teurastamoissa. Fischlerin mukaan EU:n komissio purkaa ajan myötä myös muuta Britanniaa koskevan vientikiellon. Hän arvioi kuitenkin, että tämä prosessi kestää vielä kauan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat