Mainos

EU vaatii Mladicia oikeuteen kuukauden kuluessa

EU:n mukaan Serbian on kuitenkin tuotava serbikenraali Ratko Mladic oikeuteen kuukauden kuluessa.

Euroopan unioni antaa Serbialle kuukauden aikaa lisätä yhteistyötään Haagin sotarikostuomioistuimen kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa sotarikoksista epäillyn Bosnian serbiarmeijan kenraalin Ratko Mladicin pidättämistä.

Jos yhteistyö ei parane, unioni on valmis keskeyttämään meneillään olevat lähentymisneuvottelut Serbian kanssa. Lähentymisneuvottelut ovat esiaste varsinaisille EU-jäsenyysneuvotteluille.

- Tällä hetkellä olemme tyytymättömiä yhteistyöhön, ulkoministeri Erkki Tuomioja summasi jäsenmaiden kannan maanantaina Brysselissä.

Laajentumiskomissaari Olli Rehn arvioi osaltaan, että Serbialla on nyt karkeasti maaliskuun loppuun asti aikaa osoittaa, että se tekee kaikkensa etsittyjen sotarikollisten pidättämiseksi.

Lähentymisneuvottelujen seuraava kierros on määrä aloittaa 4. huhtikuuta. Ulkoministerit pohtivat tilannetta uudestaan maaliskuun lopulla.

EU vaatii Mladicin lisäksi Radovan Karadzicin toimittamista Haagiin. Hänen ei kuitenkaan ole uskottu saaneen yhtä suoraa suojelua serbiviranomaisilta kuin Mladicin.

Haagin pääsyyttäjä Carla Del Ponte painotti viime viikolla, että Mladic on Serbiassa ja Serbian viranomaisten ulottuvilla.

Viime viikolla useat serbitiedotusvälineet kertoivat, että Mladic olisi vangittu tai hänen kanssaan ainakin käytäisiin neuvotteluja antautumisesta. Serbian hallitus kuitenkin kiisti kaikki tiedot jyrkästi.

(MTV3-STT-Reuters)

(Yhdeksän uutiset 27.02.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.