Mainos

EU uudistaisi oluen ja viinin verotusta

EU:n komissio haluaisi asteittain yhtenäistää alkoholiveroja viinin ja oluen osalta.

Suomessa kuluttajien on kuitenkin turha odottaa kovin nopeaa hinnanlaskua, sillä korkean alkoholiveron maissa veroa alennettaisiin lähinnä inflaation tahdissa. EU-maista ankarimmin olutta verottava Suomi tippuisi Financial Times -lehden mukaan EU-tasolle peräti vasta vuonna 2058. Britanniassakin keskitasolle pääsy kestäisi vuoteen 2038.

Valmisteilla olevassa komission esityksessä viinille ja oluelle määrättäisiin tietty vähimmäisvero. Tämä taas tietäisi hinnannousuja useissa EU-maissa, mm. Saksassa ja Espanjassa. Koska esitys koskee verotusta, sen läpimenoon vaaditaan kaikkien jäsenmaiden yksimielinen tuki. Uudistusaikeet ovat jo nyt saaneet panimot ja viinintuottajat takajaloilleen. Komission esityksen odotetaan valmistuvan parin lähikuukauden aikana.

Suomessa talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti viime keväänä, että mahdolliset alennukset alkoholijuomien veroihin tehdään samanaikaisesti, kun juomien tuontikiintiöitä suurennetaan. Veroalennusten määristä ei tuolloin keskusteltu. Matkustajien sallitut alkoholituomiset toisista EU-maista kasvavat merkittävästi vuoden 2003 alusta ja uudelleen vuoden 2004 alusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.