Mainos

EU tukee nopean toiminnan joukkoja rajavalvontaan

Rajavalvonnan nopean toiminnan joukkojen perustamisesta on määrä päättää Saksan puheenjohtajakauden aikana. Nyt myös sisäministerit ovat asettuneet tukemaan asiaa.

Euroopan unionin sisäministerit tukevat nopean toiminnan joukon perustamista rajavalvontaan. Tilanne todettiin tänään sisäministereiden kokouksessa Luxemburgissa.

Joukko koostuisi 450 rajavartijasta, jotka jäsenmaat antaisivat rajaturvallisuusviraston Frontexin käyttöön. Koulutusta ollaan aloittamassa heinäkuussa ja joukon on määrä olla toimintavalmiina vuoden loppuun mennessä tai ensi vuoden alussa.

Laittomia maahanmuuttajia on EU:n alueelle tulvinut viime aikoina erityisesti Espanjaan, mutta myös Italiaan ja Maltalle.

Rajavalvonnan nopean toiminnan joukon perustaminen on edennyt pitkälle. EU-maiden päämiehet ovat sitoutuneet siihen, että asia päätetään meneillään olevalla Saksan puheenjohtajakaudella.

Suomi on jättänyt ehdotukseen niin sanotun tarkasteluvarauman. Se liittyy jäsenvaltion velvollisuuteen osallistua yhteiseen rajajoukkoon. Ylijohtaja Antti Pelttari sisäministeriöstä kertoi, että taustalla on eduskunnan vaihtuminen. Kaikkia asioita ei ehditty käsitellä eduskuntavaalien takia. Pelttarin mukaan asia on syytä käsitellä yksityiskohtaisesti eduskunnassa, jossa hallintovaliokunta viime kaudella otti varsin kriittisen kannan juuri pakkoon osallistua yhteiseen rajajoukkoon.

Päätöksen tekemiseen riittää EU:ssa määräenemmistö, joten kaikkien jäsenmaiden yksimielisyyttä ei edes tarvittaisi. EU:n parlamentin valiokunnan tuki hankkeelle on jo saatu.

Suomea edusti sisäministerikokouksessa hallituksen vaihdon vuoksi EU-suurlähettiläs Eikka Kosonen.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.