EU:n ulkoministerit yhä eripuraisia perustuslaista

Suomen edustajana Itävallassa pidettävään kokoukseen osallistuva ulkoministeri Erkki Tuomioja epäilee kokouksen tulosten jäävän laihoiksi.

Euroopan unionin ulkoministerit ovat yhä selvästi erimielisiä siitä, mitä EU:n kiistellylle perustuslaille pitäisi seuraavaksi tehdä. Wienin ulkopuolella sijaitsevaan vanhaan luostariin tänään kokoontuneiden ministerien tarkoitus oli etsiä ratkaisuja paitsi perustuslakikiistaan, myös muihin unionia painaviin ongelmiin. Jo ennen kaksipäiväisen tapaamisen alkua kävi kuitenkin selväksi, ettei nopeita ratkaisuja ole näköpiirissä.

Ministerit olivat yhtä mieltä lähinnä siitä, että ongelmien ratkaisuun tarvitaan lisää aikaa.

- En odota tältä suuria. Paitsi ehkä hyvää ruokaa ja historiallisia maisemia, Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja kommentoi lakonisesti kokouspaikalle tullessaan.

Perustuslaki pysyy jäissä

Kansanäänestyksissä ryvettynyt perustuslaki pysyy näillä näkymin jäissä ainakin ensi vuoteen, mahdollisesti paljon pidempään. Nykymuodossaan se ei tule todennäköisesti koskaan voimaan.

Jäsenmaiden väliset linjaerot siitä, kuinka asiassa tulisi seuraavaksi edetä, ovat ilmeisen syviä. Esimerkiksi Britannia ja Hollanti unohtaisivat kernaasti koko hankkeen. Ranska neuvottelisi sopimuksesta riisutumman version, ja Saksa pitäisi nykyversion hengissä vaikeuksista huolimatta.

Suomi aikoo ratifioida nykylain lähiaikoina. Tuomioja puolusti päätöstä sillä, että Suomi haluaa asian osaltaan selväksi ennen omaa puheenjohtajakauttaan. Hän kuitenkin myönsi, ettei laki etene lähiaikoina mihinkään, eikä Suomen päätöksellä ole juuri vaikutusta EU-tason keskusteluihin.

Luostarissa kaivattiin lisää avoimuutta

Ministerien oli myös määrä pohtia, miten etäiseksi koettu EU voitaisiin tehdä kansalaisille tutummaksi. Visusti ulkopuolisilta suljettu luostari vaikutti kuitenkin varsin kömpelöltä paikalta avoimuustoiveiden esittämiselle.

- Minulla on epäilyni siitä, palvelevatko tällaiset näyttävät tapaamiset tarkoitustaan, Tuomioja myönsi.

Hänen mielestään EU voisi nostaa suosiotaan helpommin pelkästään sillä, että se lakkaisi puuttumasta pieniin kansallisesti tärkeisiin asioihin. Hän nosti esimerkiksi Suomen joutumisen EY-tuomioistuimeen susien metsästyksen takia.

- Kaikilla jäsenmailla on vastaavia asioita, jotka ärsyttävät kansalaisia. EU:n suosion kannalta olisi paljon merkittävämpää, jos tällaiset pienet hiertävät kivet saataisiin poistettua kengästä, hän pohti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat