EU:n "lasikatto" halutaan säpäleiksi

Margot Wallström

- Kun katsomme kuvia EU:n huippukokouksista, niissä näkyy lähes pelkästään miehiä. Tarvitaan muutos, jos aiomme saada nuoretkin kiinnostumaan EU:sta. Naisia tarvitaan lisää mukaan päätöksentekoon. Se on demokratiaa, sanoi EU-komission varapuheenjohtaja Margot Wallström tänään Helsingissä järjestetyssä seminaarissa.

Wallström ja joukko muita eurooppalaisia naispoliitikoita kampanjoi, jotta pian jaossa oleville EU:n merkittäville johtopaikoille saataisiin lisää naisia. Jäsenmaita onkin pyydetty ehdottamaan komissaariksi sekä miestä että naista.

- Neljään korkeimpaan EU-virkaan mietitään jo henkilöitä. Kaikki esiin nostetut ovat miehiä. On huolestuttavaa, miltä tämä näyttää kansalaisten silmissä, totesi samassa EU-seminaarissa Euroopan parlamentin varapuhemies Diane Wallis.

Wallis kertoi, että hän innostui feminismistä vasta muutama vuosi sitten.

- Olemme saavuttaneet EU:ssa jälleen "lasikaton", joka on saatava rikki, Wallis totesi ja ilmoitti samalla pyrkivänsä oman poliittisen ryhmänsä eli liberaalien puheenjohtajaksi Euroopan parlamentissa vaalien jälkeen.

Miehillä selvä enemmistö parlamentissa

Wallaström ja Wallis toivovat, että kesäkuussa järjestettävien vaalien myötä Euroopan parlamenttiin saadaan lisää naisia.

- Enemmistö EU-kansalaisista on naisia. Silti naisia on Euroopan parlamentissa vain noin 30 prosenttia euroedustajista, sanoi Wallström.

Viro ja Luxemburg ovat ainoita EU-maita, jotka ovat äänestäneet Euroopan parlamenttiin yhtä paljon naisia ja miehiä. Kaikista muista maista miehiä on enemmän. Maltan ja Kyproksen kaikki europarlamentaarikot ovat miehiä. Suomesta valittiin viimeksi viisi miestä ja neljä naista.

Vielä vuoden 1999 vaaleissa naisten määrä kasvoi selvästi, mutta ei enää viime vaaleissa 2004. Naisasiaa ajavat naiset toivovat, että tämän vuoden vaaleissa otetaan jälleen tauon jälkeen harppaus kohti tasa-arvoa.

Euroopan parlamentissa sukupuolijakauma on kuitenkin paljon tasaisempi kuin useimpien jäsenmaiden parlamenteissa. Naisia on Euroopan parlamentin jäsenistä 31 prosenttia, kun vastaava luku kansallisissa parlamenteissa on keskimäärin 24 prosenttia.

Esimerkiksi Maltalla naisia on vain kymmenen prosenttia parlamentaarikoista. Toista ääripäätä edustaa Ruotisi, jossa naisten osuus parlamentaarikoista on 46 prosenttia. Suomessa ja Hollannissa määrä on myös selvästi yli EU:n keskitason: 41 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat