Mainos

EU:n Kosovo-neuvot vähissä

Enemmistö EU:n jäsenmaista on todennäköisesti valmis tunnustamaan itsenäisyyden ilman YK:n turvallisuusneuvoston siunausta. Turvallisuusneuvostossa sopua tuskin saadaan, koska Venäjä ei aio siunata ratkaisua, jota Serbia vastustaa.

Euroopan unionilla ei edelleenkään ole varasuunnitelmaa sen varalle, että kansainvälisissä Kosovo-neuvotteluissa ei synny ratkaisua.

Jäsenmaat pelkäävätkin jo, että Kosovo voi julistautua yksipuolisesti itsenäisesti.

EU:n ulkoministerit vetosivat tänään Kosovon vaalit voittaneeseen Hashim Thaciin, jotta tämä pidättäytyisi hätäisestä itsenäisyysjulistuksesta. Ministerit keskustelivat tilanteesta Brysselissä.

Esimerkiksi Britannian Eurooppa-ministeri Jim Murphy painotti, että itsenäistyminen tulisi toteuttaa hallitusti. Ruotsin ministeri Carl Bildt varoitti puolestaan Kosovoa vieraannuttamasta itseään kansainvälisestä yhteisöstä.

Entinen sissijohtaja Thaci on viestittänyt, että Kosovo julistautuu itsenäiseksi joulukuussa, jos kansainvälisissä neuvotteluissa ei löydy ratkaisua.

Sopuratkaisua ei näköpiirissä

Neuvottelujen takaraja on 10. joulukuuta. Toistaiseksi sopua Serbian ja Kosovon albaanien välillä ei ole näköpiirissä.

- Realistisesti EU:n on totuttauduttava ajatukseen, että sopua ei synny, Itävallan ulkoministeri Ursula Plassnik myönsi.

EU yrittää silti yhä tukea neuvotteluja.

- Aikaa on hyvinkin vielä kolme viikkoa, Suomen ulkoministeri Ilkka Kanerva muistutti.

Hänkin myönsi, ettei selvää ratkaisumallia ei ole. Kaikki pöydällä olleet vaihtoehdot ovat tähän asti tulleet torjutuiksi. Unioni aikoo pohtia kantaansa tilanteeseen seuraavan kerran joulukuussa.

Useimmat EU-maat tunnustaisivat

Tilanne on vaikea EU:lle, jonka on määrä ottaa päävastuu maakunnan vakauttamisesta. Mikäli Kosovo julistautuu yksipuolisesti itsenäiseksi, voivat unionin omat rivit hajota.

Selvä enemmistö jäsenmaista on todennäköisesti valmis tunnustamaan itsenäisyyden ilman YK:n turvallisuusneuvoston siunaustakin. Muutamat EU-maat, kuten Espanja, Kreikka, Kypros ja Slovakia, ovat kuitenkin karsastaneet ajatusta.

YK:ssa sopua tuskin saadaan, koska Venäjä ei aio siunata ratkaisua, jota Serbia vastustaa.

Ketjureaktio pahin vaihtoehto

EU:n päänsärkyä lisää se, että Kosovon itsenäistyminen voi pahimmillaan käynnistää ketjureaktion Balkanilla. Serbia on jo varoittanut vaihtoehdosta.

Kosovon serbialueet voisivat esimerkiksi kieltäytyä liittymästä uuteen valtioon.

Maakunnan itsenäistyminen voisi lisätä myös paineita naapurimaa Bosnia-Hertsegovinan hajoamiseen. Liittovaltion autonominen serbitasavalta Republika Srpska on jo pitkään halunnut eroon liitostaan kroaattien ja muslimien kanssa.

Mikäli albaanienemmistöinen Kosovo saa itsenäisyyden, Bosnia-Hetsegovinan serbitasavalta saattaa julistaa kansanäänestyksen tasavallan eroamisesta liittovaltiosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.