Mainos

EU:n elintarvikevirasto vaatii toimia lintuinfluenssaa vastaan

Elintarvikevirasto pitää suurimpana uhkakuvana lintuinfluenssan helposti tarttuvan muunnoksen leviämistä koko Eurooppaan. Suomalaistuottajat arvioivat, että meillä valvonta on riittävää jo tällä hetkellä.

EU:n elintarvikevirasto vaatii kovempia toimia lintuinfluenssan ehkäisemiseksi.

EU:n elintarvikevirasto kehottaa siipikarjan tuottajia kiristämään valvontaa ja varautumaan joukkorokotuksiin lintuinfluenssan varalta. Virasto vaatii muun muassa nykyistä tiukempaa kontrollia siipikarjan ulosteiden käyttämiselle lannoitteina.

Suomalaistuottajat arvioivat, että meillä valvonta on riittävää jo tällä hetkellä, mutta asiaan on suhtauduttava vakavasti.

- Erityisesti, kun puhutaan lintuinfluenssasta niin sehän on tällainen kuluttajan kannalta merkittävä juttu, koska se nyt on näitä harvoja tällä hetkellä tiedossa olevia tauteja, jossa löydetään linkki varsinaisen eläintaudin ja sitten ihmisen taudin välillä. Ne asiat on tietysti aina otettava erittäin vakavasti ja elinkeino myöskin ottaa ne vakavasti, sanoo Suomen siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Ilkka Raukola.

Indonesian terveysministeri korjasi lausuntoaan

Indonesiassa pelätään lintuinfluenssan kasvavan epidemiaksi asti.

Taudin uusin uhri oli viisivuotias pikkutyttö, joka kuoli varhain tänään jakartalaisessa sairaalassa. Kuolinsyy on vielä vahvistamatta, mutta viranomaiset ovat melko varmoja siitä, että kovasta kuumeesta ja hengitysoireista kärsinyt tyttö kuoli lintuinfluenssaan.

Indonesian terveysministeri Siti Fadillah Supari ehti jo aiemmin luonnehtia lintuinfluenssatartuntoja epidemiaksi. Ministeri pyörsi kuitenkin myöhemmin lausuntojaan sanoen, että taudista voi vielä muodostua epidemia.

- Kyseessä ei vielä ole epidemia, vaan yksittäisiä tartuntoja Jakartan alueella. Mikäli tapaukset lisääntyvät nopeasti, epidemian puhkeaminen on mahdollista, Supari tarkensi uutistoimisto Reutersille.

Neljä ihmistä on kuollut muutaman kuukauden sisällä lintuinfluenssaan Indonesiassa, ja muutaman päivän aikana seitsemän ihmistä on joutunut Jakartassa sairaalaan lintuinfluenssaan viittaavien oireiden takia.

Indonesian maatalousministeri on ilmoittanut, että maa aikoo joukkoteurastaa siipikarjaa alueilla, joilla tartuntoja on ollut paljon.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.