EU-maat huolissaan Aasiasta

Aasian talouksien tilanne, erityisesti Japanin kriisi nousi esille keskusteluissa Cardiffin EU-huippukokouksessa. Puheenjohtaja, Britannian pääministeri Tony Blair arvioi avajaispuheessaan maailmantalouden olevan nyt vaarallisimmassa tilanteessa kahteenkymmeneen vuoteen.

Blair totesi, että maailman taloudella on nyt kaksi tukipilaria; Yhdysvallat ja EU. Jälkimmäinen on Blairin mukaan nyt ratkaisevasti vahvempi päätettyään vappuna talous- ja rahaliitto Emun
perustamisesta. Emua Blair ylisti suoremmin kuin koskaan aiemmin. -Emu on EU:n kehityksessä käännekohta, Blair sanoi. Hän arvioi Emun hyödyttävän suuresti myös Britannian kaltaisia EU-maita, jotka eivät rahaliittoon ole lähdössä.

Blair kehotti kuitenkin unionia jatkamaan taloutensa ja työmarkkinoidensa rakenteiden uudistamista. Britannia painottaa erityisesti työvoiman koulutusta, pienyritteliäisyyden suosimista, tuki- ja verojärjestelyjen uusimista kannustinloukkujen purkamiseksi.

EU-johtajien keskustelu työllisyydestä ja talouden uudistamisesta jäi melko yleiselle tasolle; tarkempaa analyysiä kansallisista työllisyysohjelmista tehdään vasta vuoden lopussa, Wienin huippukokouksessa.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) ei aamupäivän istunnon jälkeen ollut halukas arvioimaan Aasian kriisin vaikutusta Suomen talouteen.
-Tietenkin olemme tilanteesta huolestuneita. Maailman talous on integroitunut, ja jos jossain tapahtuu, kuuluvat seuraukset kaikkialla muualla, Niinistö sanoi.

Alkukeväällä EU-komissio arvioi, että Aasian kriisin vaikutus EU:n kasvuun on noin 0,25-0,30 prosenttia, mutta kriisi on sen jälkeen vain syventynyt.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat