Mainos

EU lopetti kananlihan tuonnin Thaimaasta

EU on keskeyttänyt thaimaalaisen kananlihan tuonnin. Thaimaan viranomaiset vahvistivat päivällä, että ainakin kaksi thaimaalaista on sairastunut lintuinfluenssaan.

Aasiassa leviävä lintuinfluenssa on levinnyt nyt myös Thaimaaseen.

EU on päättänyt keskeyttää siipikarjan lihan ja siipikarjatuotteiden tuonnin Thaimaasta. Kieltopäätöksestä ilmoitti tänään EU:n komissio. Kieltoa esitti EU:n terveysasioista vastaava komissaari David Byrne.

-Tuotteet asetetaan vientikieltoon taudin mahdollisen vakavuuden takia. Emme voi ottaa mitään riskejä kansanterveyden tai eläinten terveyden kanssa, Byrne sanoi lausunnossaan. Hän on parhaillaan virallisella vierailulla Thaimaassa.

Byrne sanoi painostaneensa thaimaalaisia viranomaisia antamaan kaiken mahdollisen tautia koskevan tiedon. Tuontikielto tuli voimaan välittömästi ja se koskee siipikarjatuotteita, jotka on teurastettu tammikuun ensimmäisen päivän jälkeen.

Komission tiedottaja Torsten Münch luonnehti päätöstä "ennaltaehkäiseväksi toimeksi", jonka tarkoituksena on myös suojata unionin maanviljelijöitä ja kuluttajia.

Thaimaassa varmistui tänään kaksi lintuinfluenssatartuntaa ihmisissä. Lisäksi kerrottiin, että tautia on nyt ensimmäistä kertaa varmuudella todettu kanoissa Suphan Burin maakunnassa. Lintuinfluenssaa on viime viikkoina esiintynyt myös Vietnamissa, Etelä-Koreassa ja Japanissa. EU ei asettanut vientikieltoa näille maille, koska niistä ei tuoda siipikarjatuotteita unionin alueelle, komissio kertoi.

Lintuinfluenssa on tarttunut ihmisiin vain satunnaisesti viime vuosien aikana: vuonna 1997 Hongkongissa 18:sta tartunnasta 6 johti kuolemaan. Viime vuonna Hollantia koetelleessa epidemiassa kanojen kanssa tekemisissä ollut eläinlääkäri kuoli. EU ei tuo Thaimaasta elävää siipikarjaa eikä munia. Sen sijaan siipikarjan lihaa ja siipikarjatuotteita EU toi Thaimaasta vuonna 2002 yhteensä 120 miljoonaa kiloa. Viime vuoden tammi-lokakuun aikana tuonti oli 128 miljoonaa kiloa.

Thaimaa on Brasilian jälkeen EU:n toiseksi suurin kanojen tuoja, ja siipikarjatuotteet ovat 1,8 prosenttia Thaimaan koko viennistä ulkomaille. Seuraavan kerran tuontikieltoa käsitellään komissiossa reilun viikon päästä.

WHO varoittelee


Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut, että herkästi tarttuva lintuinfluenssa saattaa olla luultua yleisempi Aasian maiden lintukannoissa. Taudin äkillinen puhkeaminen useiden maiden kanalintukannoissa on ennennäkemätöntä, ja nykytilanne voi huonontua entisestään, järjestö huomautti.

-Lintukannoissa tauti on erittäin tarttuvaa ja johtaa nopeasti kuolemaan. Tauti siirtyy myös helposti tilalta toiselle. Villit muuttolinnut, nimenomaan vesilinnut, voivat levittää tartuntaa kotieläiminä pidettyihin lintuihin, todettiin WHO:n tiedotteessa. Järjestö arvioikin, että meneillään oleva epidemia kanalintujen parissa voi levitä edelleen.

Kansanterveyslaitos rauhoittelee


Suomalaiset matkailijat voivat edelleen kaikessa rauhassa reissata Thaimaassa ja muissakin lintuinfluenssaa vastaan taistelevissa Etelä-Aasian maissa. Kansanterveyslaitoksen mukaan tauti ei tartu linnuista valmistetuista elintarvikkeista ihmisiin, joten myös näistä maista tuotuja lihatuotteita voi syödä.

-Jos lintuinfluenssa tarttuu ihmiseen, se tarttuu sairastuneista linnuista niitä käsitteleviin ihmisiin, tutkimusprofessori Pauli Leinikki Kansanterveyslaitokselta toteaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Seitsemän uutiset 23.01.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.