EU laitonta siirtolaisuutta vastaan

EU-maat valmistelevat yhteisiä toimia laitonta siirtolaisuutta ja ihmisten salakuljetusta vastaan. Nopeasti valmisteltu toimintaohjelma laadittiin sen jälkeen kun Italian ja Kreikan rannikolle alkoi rantautua laivalasteittain Turkista lähteneitä kurdeja Irakista ja sen lähialueilta.

Suomi kannattaa toimintaohjelmaa. Irakista lähteneiden turvapaikanhakijoiden määrä on Suomessakin kasvanut. Viime vuonna irakilaisia hakijoita oli noin sata, mikä tekee heistä kolmanneksi suurimman hakijaryhmän. Valtioneuvosto informoi eduskuntaa toimintaohjelmasta torstaina. Ohjelman käsittely on EU:ssa vielä kesken, mutta sen odotetaan tulevan hyväksytyksi kevään aikana.

Toimintaohjelmaan sisältyy tiedonvaihtoa ja poliisiyhteistyötä, tiukempaa rajavalvontaa Italiassa ja Kreikassa ja kovempia rangaistuksia kuljetusyhtiöille, jotka tuovat EU-maihin matkustajia joilla ei ole asianmukaisia papereita. Viisumikäytäntöjä on tarkoitus tiukentaa EU-maiden suurlähetystöissä ja konsulaateissa. Poliisiyhteistyöllä halutaan saada kiinni rikollisjärjestöt, jotka organisoivat laajamittaista ihmissalakuljetusta.

Painetta halutaan myös vähentää lisäämällä humanitaarista apua Pohjois-Irakiin ja tarjoamalla välitystä. Myöhemmin keväällä EU-maat hyväksyvät Eurodac-sopimuksen, jonka avulla turvapaikanhakijoiden sormenjäljet kerätään yhteen rekisteriin, jotta viranomaiset voivat tarkistaa onko hakija jo torjuttu toisessa EU-maassa. Sopimuksen voimaansaattaminen vie vähintään vuoden, mutta sormenjälkien kerääminen ja vaihtaminen on tarkoitus aloittaa jo ennen sitä.

Suomessa toimintaohjelma tuo muutoksia; on otettava käyttöön sakko kuljetusyhtiöille, jotka kuljettavat ulkomaalaisia Suomeen ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja. Sakoista on tarkoitus säätää laki Schengenin sopimuksen voimaansaattamisen yhteydessä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat