Mainos

EU-kulttuurikaupungit halutaan kiertoon

Kulttuurikaupunkien valitsemista halutaan helpottaa EU-päätöksenteossa. Kulttuuriministerit pohtivat ensi viikolla uutta järjestelmää, joka panisi kulttuurikaupunkitehtävän kiertämään samassa järjestyksessä kuin EU-puheenjohtajakaudet.

Puheenjohtajuus ja kulttuurikaupunki eivät kuitenkaan olisi samanaikaisia, ja kulttuurikaupunki nimettäisiin edelleen vuoden ajaksi. Puheenjohtajakausi on kuusi kuukautta. Suomeen kiertojärjestelmä toisi kulttuurikaupungin vuoden 2000 jälkeen seuraavan kerran vuonna 2011.

Kiertojärjestelmä ei ole alustavien tietojen mukaan saanut aivan yksimielistä tukea. Esimerkiksi Luxemburg empii, sillä maan ainoa suurempi kaupunki, Luxemburg, on jo ollut kulttuurikaupunki, eikä 400 000 asukkaan suuriruhtinaskunta välttämättä halua järjestää eurooppalaista kulttuurivuotta pääkaupungissaan parinkymmenen vuoden välein.

Torstain kokouksessa yritetään myös sopia kulttuurikaupungeista vuosiksi 2001-2004. Alustavasti tarjolla on vuodeksi 2001 Rotterdam ja Portugalin toiseksi suurin kaupunki Oporto, ja kulttuurikuukausi pidettäisiin Riikassa. Vuodelle 2002 tarjolla ovat Belgian Brügge ja jokin Espanjan ehdokkaista, joita ovat ainakin Valencia ja Salamanca. Kulttuurikaupungiksi on tarjolla Basel. Vuonna 2003 kulttuurikaupunki olisi Itävallan Graz. Pietari on osoittanut kiinnostusta saada kulttuurikuukausi täksi vuodeksi. Seuraavana vuonna vuorossa olisivat Genova ja Lille.

Opetusministeriön neuvotteleva virkamies Risto Kivelä totesi, ettei tulevaisuudessa ole tarkoitus enää jakaa kulttuurikaupungin titteliä yhtä laajalti kuin vuonna 2000. Silloin Helsingin kanssa yhtäaikaa toimii kahdeksan muuta kulttuurikaupunkia.
-Vaikka vuosi 2000 on monella tavalla poikkeustapaus, on kuitenkin katsottu, että näin laajalle jakaminen luo inflaatiota kulttuurikaupunkikäsitteeseen, Kivelä sanoi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.