EU kiirehtii terrorin vastaista taistelua

EU:n ministerit vauhdittivat tänään laajaa toimintapakettia, jolla tehostetaan terrorismin vastaista taistelua unionin alueella. Ministerit hyväksyivät useita konkreettisia toimia. Niillä tiivistetään jäsenmaiden poliisi- ja oikeussektorin yhteistyötä ja lisätään tietojen vaihtoa myös Yhdysvaltojen kanssa. Toimia kiirehditään Yhdysvaltain terrori-iskujen takia.

Sisä- ja oikeusministerien oli alun perin määrä kokoontua vasta lokakuussa, mutta viime aikojen tapahtumat kannustivat ylimääräiseen kokoukseen. Terrorin vastaisen paketin odotetaan saavan laajan hyväksynnän EU-valtioiden päämiehiltä, jotka kokoontuvat huomenna ylimääräisen huippukokoukseen Brysseliin.

Useat ratkaisut pohjautuvat kahden vuoden takaisiin Tampereen huippukokouksen loppupäätelmiin. Tällöin valtiojohtajat loivat suuret linjat yhtenäisestä EU:n oikeusalueesta, joka perustuu vapauteen, oikeuteen ja turvallisuuteen. Suomea kokouksessa edustaneet sisäministeri Ville Itälä ja oikeusministeri Johannes Koskinen olivat tyytyväisiä kokouksen antiin. Itälän mukaan lähes kaikissa maissa, myös Suomessa, on viime aikoina nostettu turvallisuuden tasoa.

-Varaudutaan siihen, että Yhdysvalloissa tapahtunut terrori-isku ei ollut ainutkertainen, Itälä sanoi Brysselissä tänään.

Ministeri Koskisen mukaan yksi keskeinen muutos on tiivistyvä yhteistyö eri viranomaisten välillä.

-Nopeiten tapahtuva muutos on tietojen vaihdon lisääntyminen, Koskinen sanoi.

Ministeri Koskinen myönsi, että Tampereen päätelmiin tulee nyt vauhtia. Tähän asti Tampereen linjaukset ovat jumittuneet EU:n kankeisiin päätöksenteon rattaisiin. Nyt kaupunki mainitaan loppupäätelmien teksteissä ilman, että suomalaisten tarvitsi sitä erityisemmin tuputtaa.

-Tähän asti on kulunut kaksi vuotta, ja nyt pitäisi sama sisältö saada sovituksi kahdessa kuukaudessa. Enemmän ryhtiä ja vauhtia Tampereen päätelmiin pitää löytyä, Koskinen totesi.

Ongelmana on ollut, että useat jäsenmaat ovat katsoneet poliisi- ja oikeusasioiden kuuluvan kansalliseen toimivaltaan.

Lukuisten päätösten joukossa ministerit sitoutuivat EU:n komission kaksiosaiseen ehdotukseen puitepäätökseksi, joka pyrkii määrittämään yhtenäisellä tavalla terrorismirikokset sekä lähentää niihin sovellettavia rangaistuksia.

Toinen osa koskee eurooppalaista pidätysmääräystä ja rikokseen syyllistyneen luovuttamista EU:n alueella. Käytännössä yhdessä jäsenmaassa annetun pidätysmääräyksen katsottaisiin tällöin olevan voimassa kaikissa jäsenmaissa.

Aivan niin pitkälle ei oltu vielä kuitenkaan valmiita menemään, että EU:ssa perustettaisiin kiellettyjen terroristijärjestöjen lista Yhdysvaltain tyyliin. Kokouslähteiden mukaan esityksen takana oli Britannia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat