EU ja Yhdysvallat alustavaan sopuun kauppariidassa

Euroopan unionin ja Yhdysvaltain huippukokous onnistui tänään ainakin alustavasti ratkaisemaan osapuolien välejä hiertäneet kauppapoliittiset kiistat. EU:n puheenjohtajamaan Britannian pääministeri Tony Blair ilmoitti Lontoossa käytyjen neuvottelujen olleen tuloksekkaita. -Olemme välttäneet yhteenoton ja luoneet vähintäänkin perustan tämän ongelman pysyvälle ratkaisemiselle, Blair sanoi neuvoteltuaan Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin kanssa.

Yhdysvallat on pyrkinyt eristämään taloudellisesti amerikkalaista omaisuutta kommunistisen vallankumouksen yhteydessä takavarikoineen Kuuban sekä Libyan ja Iranin, joita on epäilty kansainvälisen terrorismin tukemisesta. EU:ta on ärsyttänyt Yhdysvaltain linja, jonka mukaan se rankaisee myös mustalla listalla olevien maiden kanssa kauppaa käyviä ulkomaisia yrityksiä. Kiista on haitannut Yhdysvaltain ja EU:n taloussuhteiden kehitystä ja uhkasi viedä osapuolet jo Maailman kauppajärjestöön WTO:hon ratkomaan erimielisyyksiään.

Lontoossa syntyneen alustavan sovun mukaan EU ottaa jatkossa huomioon Yhdysvaltain huolenaiheet suhteissaan Kuuban, Libyan ja Iranin kanssa. Yhdysvallat luopuu vastavuoroisesti rangaistuksista, joilla se on uhannut eurooppalaisia yrityksiä. Yhdysvallat oli uhannut mm. ranskalaisen Total-konsernin johtamaan kansainvälistä yritysryhmää seuraamuksilla Iranin kanssa viime vuonna solmitun suuren kaasusopimuksen takia. Presidentti Clinton ilmoitti myös ehdottavansa kongressille Kuubaa koskevan taloussaartolain - ns. Helms-Burton-lain - lieventämistä. Clintonin mukaan näihin toimiin voidaan ryhtyä, koska EU on valmis tiukentamaan aseidenviennin valvontaa ja suojaamaan paremmin Kuubassa takavarikoitua amerikkalaisomaisuutta.

Lontoon huippukokoukseen niin ikään osallistuneen EU-komission puheenjohtajan Jacques Santerin mukaan tie on nyt avoin EU:n ja Yhdysvaltain välisten kauppasuhteiden kehittämiselle. Tarvitaan vielä lisää työtä, ennen kuin sopimus voidaan saattaa lopullisesti voimaan, mutta toivottavasti se tapahtuu nopeasti, Santer sanoi. Yhdysvallat ja EU ilmoittivatkin samassa yhteydessä pyrkivänsä poistamaan kaupan esitteitä yli kymmeneltä eri alueelta mm. maataloudessa ja teollisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat