EU huolestunut demokratiasta Venäjällä

EU pelkää presidentti Vladimir Putinin kaventavan demokratiaa uusilla terrorisminvastaisilla toimillaan.

Euroopan Unioni on huolestunut siitä, että terrorismin vastainen taistelu on johtamassa demokratian selvään kaventumiseen Venäjällä.

EU:n parlamentin täysistunnossa käydyssä terrorismikeskustelussa korostettiin useaan otteeseen, ettei terrorismin uhka saa johtaa ihmisoikeuksien polkemiseen.

- Toivottavasti Venäjä ei vastaa terrorismiin kasvattamalla Kremlin valtaa, sanoi EU:n komission ulkosuhdekomissaari Chris Patten Ranskan Strasbourgissa käydyssä keskustelussa.

EU:n pelkoja on lisännyt Venäjän presidentin Vladimir Putinin aikeet uudistaa vaalilakia tavalla, joka rajaisi poliittisten puolueiden määrää. Putin on myös ottamassa itselleen aluejohtajien nimitykset.

Patten korosti, että Venäjän viimeaikaisten terrori-iskujen yhteys Tshetsheniaan on selvä. Hän toivoi mahdollisimman laajaa tukea sille, että Tshetshenian ongelmiin löydettäisiin poliittinen ratkaisu.

- Venäjän tulisi luoda Tshetsheniaan sellaista johtajuutta, johon alueen asukkaat voivat luottaa, Patten opasti. Samalla hän kuitenkin muistutti, ettei nyt ole läksytyksen vaan surun aika viitaten siihen, mitä tapahtui Beslanin koululla Pohjois-Ossetiassa syyskuun alkupäivinä.

Muistutuksestaan huolimatta Patten tarttui avoimiin kysymyksiin, joista puhuminen tuohdutti Venäjän ulkoministeriön Beslanin panttivankidraaman jälkeen. Hän sanoi, ettei ulkopuolisille ole edelleenkään täysin selvää, mitä koululla tapahtui, ketkä osallistuivat iskuun ja miksi niin moni kuoli.

Venäjän aiemmin tuohduttanut EU:n puheenjohtajamaan Hollannin ulkoministeri Bernard Bot oli astetta varovaisempi. Nimenomaan Bot suututti Venäjän ulkoministeriön, joka tulkitsi Hollannin vaativan selvitystä Beslanin tapahtumista.

Laajaa kansainvälistä yhteistyötä terrorismin kitkemiseksi vaatinut Bot sanoi nyt, että Venäjän viranomaiset ansaitsevat kaiken tuen. Hän korosti, että terrorismin karsiminen on Hollannin puheenjohtajakauden keskeinen tavoite.

- Terrorismin vastaisessa taistelussa on kuitenkin muistettava kunnioittaa niitä arvoja, jotka terrorismi pyrkii tuhoamaan, Bot huomautti.

Venäjän viranomaisille risuja

Eräät parlamentin jäsenet ilmaisivat kantansa kärjekkäästi. Vihreiden toinen puheenjohtaja Daniel Cohn-Bendit sanoi, että Beslan oli hirviöiden työtä. Samalla hän kysyi, miten inhimillisistä olennoista tulee hirviöitä, koska sellaisia he eivät ole syntyessään olleet.

- Hirviöitä tuottaa siirtomaasota. Olemme tekemisissä uuden tsaarinvallan kanssa. Vallan, joka on jättämässä demokratian taakseen, Cohn-Bendit arvosteli.

Liberaalidemokraattisen ryhmän varapuheenjohtaja Silvana Koch-Mehrin totesi, että Moskova on sulkenut oven rauhanomaiselta demokraattiselta ratkaisulta Tshetsheniassa. Hänen mukaansa Putin esittää kovaa poikaa, mutta välttelee vaikeita valintoja.

Vastapainoksi Venäjän viranomaisille tarjottiin myös tukea. Sosialistien puheenjohtaja Martin Schultz toisti Pattenin sanoja, joiden mukaan nyt ei ole läksytyksen aika.

Kautta linjan parlamentaarikot tuomitsivat terrori-iskut ja ilmaisivat järkytyksensä Beslanin tapahtumista. Schultz muistutti, että maailmassa on nyt paikkakunta, jossa jokainen perhe on menettänyt jonkun läheisistään. Samalla hän huomautti, että Beslanin terrori-isku on tuomittu laajasti myös islamilaisissa maissa.

- Laaja iskun tuomitseva reaktio voi olla mahdollisuus, joka pitäisi käyttää hyväksi, Schultz sanoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat