Mainos

EU haluaa avainaseman Kosovo-neuvotteluissa

Euroopan unioni haluaa itselleen keskeisen roolin YK-neuvotteluissa. Serbia ei ole valmis antamaan Kosovon albaaneille täyttä itsenäisyyttä.

EU-maat keskustelivat Kosovosta ulkoministerikokouksessa Brysselissä. Jäsenmaat kuulivat myös presidentti Martti Ahtisaarta, joka nimitetään lähipäivinä neuvottelujen välittäjäksi.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan unionin avainasema tulee jo maantieteen perusteella.

- Kosovo on Euroopassa, ja Euroopan unionilla tulee olemaan iso ja kasvava vastuu ratkaisusta, Tuomioja sanoo. Hänen mukaan myös Ahtisaari korostaa EU:n merkitystä.

EU aikoo pitää tiiviisti yhteyttä Ahtisaareen neuvottelujen aikana. Jäsenmaat ovat myös valmiit antamaan Ahtisaarelle tarvittaessa käytännön apua.

Euroopan unionin omaksi Kosovon erityisedustajaksi nimettiin itävaltalainen Stefan Lehnen, joka toimii tällä hetkellä EU:n ulkopoliittisen erityisedustajan Javier Solanan Balkan-neuvonantajana.

Neuvotteluista Kosovon asemasta odotetaan hankalia, ja sopuun yritetään päästä ensi vuoden aikana. Kosovon albaanit vaativat alueelle täyttä itsenäisyyttä, mutta Serbia ei ole valmis suostumaan vaatimuksiin.

Javier Solanan mukaan Ahtisaari haluaa ratkaisun niin nopeasti kuin mahdollista, mutta ei halua sitoutua mihinkään tiettyyn aikatauluun. Ahtisaari itse ei pitänyt lehdistötilaisuutta, koska häntä ei oltu vielä virallisesti nimitetty tehtävään.

Serbian perinteinen tukija Venäjä painotti osaltaan, että tulevan ratkaisun täytyy olla aidon neuvottelun tulos, eikä kansainvälinen yhteisö saa pakottaa osapuolia sopuun.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.