Etyj-tarkkailijat: Turmakonetta vahtivat separatistit töykeitä ja humalassa

Etyj-tarkkailijoiden työn malesialaiskoneen putoamispaikalla estäneet separatistit käyttäytyivät tylysti ja epäasiallisesti, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö kertoo.

Miehet olivat aseistautuneita ja osa heistä vaikutti olevan päihtyneitä.

-Olimme odottaneet esteetöntä pääsyä, sanoi Etyjin Ukrainan-operaation tiedottaja Michael Bociurkiw.

Hänen mukaansa separatistit eivät ampuneet tarkkailijoita kohti, mutta yksi heistä ampui ilmaan ikään kuin pelotteeksi.

25 Etyj-tarkkailijan joukko yritti eilen päästä tutkimaan pudonneen koneen raunioita. Tarkkailuryhmä yrittää päästä putoamispaikalle jälleen tänään.

Yhdysvallat on ilmoittanut olevansa erittäin huolestunut tavasta, jolla tarkkailijoita kohdeltiin. USA ja monet muut maat ovat vaatineet uskottavaa kansainvälistä tutkimusta koneen putoamisesta.

Epäily: Separatistit tuhoavat todisteita

Guardian-lehden haastattelemat länsimaiset puolustus- ja turvallisuuslähteet uskovat, että separatistit tuhoavat todisteita koneen putoamispaikalla. 

Lähteet epäilevät, että separatistit yrittävät nopeasti tuhota todisteet siitä, että koneen putoamisella olisi yhteys BUK-ohjusjärjestelmään. Esimerkiksi Yhdysvallat epäilee, että separatistit ampuivat koneen alas BUK-ohjusjärjestelmällä.

25 Etyj-tarkkailijan joukko yritti päästä tutkimaan pudonneen koneen raunioita eilen, mutta separatisti estivät heidän pääsynsä putoamispaikalle.


Malaysia Airlines lupaa rahat takaisin

Venäjän presidentin Vladimir Putinin pääsy tänä vuonna Australiassa pidettävään G20-kokoukseen voidaan evätä, jos hän ei muuta kantaansa malesialaiskoneeseen liittyen. Asiasta kertoo australialainen tv-kanava 7News uutistoimisto AAP:n tietoihin viitaten. 

Queenslandin osavaltion pääministeri Campbell Newman kommentoi G20-asiaa sen jälkeen, kun Etyj kertoi, että separatistit estivät sen tutkimukset koneen putoamispaikalla.

-Queenslandin asukkaat odottavat, että Putin ja Venäjän hallitus aidosti tekisivät yhteistyötä riippumattoman ja kansainvälisen tutkimuksen puolesta, Newman sanoi tv-kanava Nine Networkille.

Alas ammutussa Malaysia Airlinesin koneessa oli 298 ihmistä, joista 27 oli australialaisia. Putinin mukaan Ukraina on vastuussa tapauksesta.

Malaysia Airlines lupaa nyt palauttaa rahat kaikille lentolipun ostaneille, jotka haluavat perua matkansa. Yhtiö kertoo asiasta nettisivullaan. Palautusoikeus koskee kaikkia lippuja, joiden matkustuspäivä on tänä vuonna. Matkan saa halutessaan myös siirtää.

Lentoyhtiö pahoittelee tiedotteessa syvästi tapahtunutta. Myös alkuvuodesta Intian valtameren yllä kadonnut mysteerilento MH370 oli Malaysia Airlinesin.

Malesialainen katastrofiryhmä on parhaillaan matkalla Kiovaan. Ryhmän tarkoitus on päästä tutkimaan putoamispaikkaa.

Malesian pääministeri on huolissaan, että alasammutun matkustajakoneen putoamispaikalla tuhotaan todisteita. Hän on pyytänyt Venäjän presidentti Vladimir Putinilta apua, jotta malesialainen ryhmä päästettäisiin tutkimaan paikkaa.

 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja