Mainos

Etyj-huippukokouksen vieraat saapumassa Helsinkiin

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin ulkoministerikokous on alkamaisillaan Helsingissä. Etyjin ministerikokouksen valtuuskunnat saapuvat tänään iltapäivän ja illan aikana Helsinkiin.

Etyjin ulkoministerikokous alkaa virallisesti huomenna ja päättyy perjantaina. Kokoukseen kohdistuu odotuksia etenkin Georgian kriisin vuoksi.

Ulkoministerien autosaattueiden siirtyminen Helsinki-Vantaan lentokentältä hotelleihin ja tapaamisiin häiritsee tänään pääkaupunkiseudun liikennettä.

Kokoukseen kohdistuu monia paineita

Etyj eli Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö perustuu Helsingissä vuonna 1975 pidettyyn ETY-konferenssiin. Silloinen presidentti Urho Kekkonen laittoi koko arvovaltansa peliin ja kutsui niin Neuvostoliiton kuin Yhdysvaltain ja Kanadan edustajat yhteistyöneuvotteluihin maamme pääkaupunkiin.

Vuoden 1975 Etyjin yhteydessä puhuttiin Helsingin hengestä eli hyvästä yhteistyöstä, jonka avulla suurvaltojen välisiä jännitteitä pyrittiin liennyttämään. Huomenna Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov pääsee kuitenkin jakamattomaan valokeilaan, kun Yhdysvaltain Condoleezza Rice perui osallistumisensa kokoukseen viime hetkellä.

Helsingin kokoukseen kohdistuu monenlaisia paineita. Venäjä on ehdottanut Eurooppaan aivan uudenlaista turvallisuussopimusta, jonka sisällöstä ei juuri vielä tiedetä. Lisäksi katseet kohdistuvat Kaukasuksen pattitilanteeseen, joka syntyi Venäjän ja Georgian ottaessa elokuussa yhteen Georgialle kuuluvista Etelä-Ossetiasta ja Abhasiasta. Nähtäväksi jää, mitä kokouksella lopulta saavutetaan, sillä monet ovat jo ehtineet väläytellä koko järjestön kuoppaamista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.