Mainos

Naiset kertovat: Olisinpa tiennyt nämä asiat ennen avioeroa

Avioero tarkoittaa yhden elämän tärkeimmän ihmissuhteen loppumisen lisäksi esimerkiksi omaisuuden ja jopa lapsien kanssa vietetyn ajan jakamista. On hankala ennustaa, miten kaikki tulee loppujen lopuksi menemään, mutta on tiettyjä asioita, joita avioeron jo läpikäyneet naiset olisivat toivoneet tietävänsä ennen eroprosessia.

Tulet olemaan surullinen – vaikka ratkaisu olisi hyvä

Jopa täysin sopuisa ero voi musertaa. Siis silloinkin, kun on itse päättänyt lähteä, kumppani on samaa mieltä, lapsia ei ole ja raha-asioistakaan ei riidellä. Olet kuitenkin menettänyt perheesi, parhaan ystäväsi ja turvallisuuden tunnun. Vaikka tietäisit, että näin on tehtävä ja asiat kyllä muuttuvat paremmiksi, alku uudella tiellä on karu.

Itse asiassa silloinkin, kun vihaa kumppaniaan eron hetkellä, tulee varmasti ainakin lyhyitä jossittelun hetkiä. Kaikki voi olla hetken jo hyvinkin, mutta sitten suru aaltoilee takaisin ja itket silmät päästäsi. Tämä ei tarkoita, että haluaisi oikeasti takaisin entiseen – joskus on helppo muistaa hyvät ajat ja unohtaa huonot. Kannattaa myöntää, että erolle oli hyvä syy eikä sitä otettu vain huvikseen.

On parempi kohdata pelot kuin pysyä epäterveessä suhteessa

Suhteesta lähteminen pelottaa ja itkettää. Vaikeita aikoja varmasti onkin edessä, mutta suhteeseen ei kannata jäädä, jos se ei ole terve eikä korjattavissa. Eron myötä vahvistut ja alat kunnioittaa itseäsi enemmän. Huonossa suhteessa päinvastoin murenet hieman koko ajan.

Jotkut tuomitsevat sinut

Kyllä, ihmiset voivat olla hyvin tuomitsevia. On kuitenkin voimauttavaa laittaa itsensä etusijalle. Kun lakkaa välittämästä muiden ihmisten mielipiteistä, hallitsee enemmän omaa onnellisuuttaan.

Jotkut auttavat sinua

Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Pyydä apua – se voi tarkoittaa käytännöllistä muuttoapua tai vaikka vain sitä, että saat purkaa tuntojasi jollekulle. Tieto siitä, että joku toinen tietää, mitä käyt läpi ja tukee sinua, auttaa jaksamaan.

Asioista kannattaa sopia alussa ja kirjallisesti

Päättäkää olla yhtä mieltä ja selvittää asiat keskenänne – itsepäisyys ja lakimiesten välityksellä riitely tulee kalliiksi. On turha murehtia sitä, kuka ”voittaa”, koska riidellessä yleensä molemmat lopulta häviävät.

Vaikka olisitte vielä eroprosessin alussa yhtä mieltä asioiden hoitamisesta ja uskoisitte jopa pysyvänne ystävinä, koskaan ei tiedä, kuinka nopeasti asiat muuttuvat. Siksi kannattaa heti alussa kirjata kriittiset asiat pitävästi paperille.

Entinen kumppani voi muuttua rasittavaksi

Ero tuo harvoin ihmisestä esiin tämän parhaimpia puolia. Entinen kumppanisi voi olla masentunut ja surullinen, mutta myös katkera, huomionhakuinen, ilkeä ja vihainen. Vihoissaan ihminen myös tekee ja sanoo asioita, joita ei normaalisti tekisi. Varaudu siihen, että kanssakäyminen nielee aluksi voimia.

Joudut ja saat nukkua yksin

Ensin sänky tuntuu tyhjältä. Luultavasi vuodatat tyynylle kyyneliäkin. Mutta jonkin ajan päästä huomaat, kuinka mukavaa onkaan retkottaa koko sängyn leveydeltä! Mietit, miten enää voisitkaan jakaa tätä tilaa kenenkään kanssa. Sitten joku päivä ehkä alat toivoa, että jakaisit – mutta pärjäät myös itseksesi ja näiden ajatusten kanssa.

Elintaso laskee

Palkastasi jää sinulle huomattavasti vähemmän käteen, kun vastaatkin nyt ruoasta, lainasta tai vuokrasta, vedestä, sähköstä, vakuutuksista – kaikesta – yksin. Luultavasti joudut tinkimään elintasostasi ainakin jonkin verran.

Joudut sopeutumaan uuteen kumppaniin

Jos teillä ei ole lapsia, sinun ei ehkä tarvitse olla entisen kumppanisi kanssa missään tekemisissä. Sen kun vaan välttelet paikkoja, joissa häneen saattaisi törmätä. Mutta jos teillä on lapsia, yhteydenpitonne on säännöllistä. Aikanaan entinen puolisosi tulee myös löytämään uuden kumppanin, ja hänestä tulee osa sinun ja lastesi elämää, pidit siitä tai et.

Ystäväpiirisi muuttuu

Ehkä tajuat vasta avioeron hetkellä, että sinulla ei ole alun perinkään ollut kovin monia ystäviä. Tai ehkä olet viettänyt aikaa vain kumppanisi kanssa ja ystävyyssuhteet ovat kuihtuneet. Kun kumppania ei enää olekaan, erakoituminen voi alkaa ahdistaa. Vanhojen ystävyyssuhteiden lämmittäminen vie kuitenkin aikaa, samoin uusien löytäminen.

Varaudu siihenkin, että eronne koskettaa myös yhteisiä ystäviänne. Varsinkin, jos eronne on sotkuinen, he joutuvat ehkä niin sanotusti valitsemaan puolensa. Yhteys osaan ystävistänne saattaa katketa.

Tarvitset aikaa

Tilanne on nyt erilainen kuin alttarilla seisoessa tai vielä muutama vuosi sitten kuvittelit, ja siihen sopeutuminen ja haavojen paraneminen vie aikaa. Saat myös vapauksia, jotka olit saattanut jo unohtaa. Älä kiirehdi uuden kumppanin etsimisessä tai muissakaan asioissa. Ole rauhassa siinä, missä olet.

Lähteet: Huffingtonpost.com, Womenshealthmag.com, Braintub.com​​​​​​​

"Sitä oikeaa ei ole olemassa"

Rakkaustohtori Jason Lepojärvi kumoaa kolme rakkauteen liittyvää myyttiä.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.