Etkö pääse pahoista tavoistasi? Psykologin mukaan tämä kikka helpottaa elämäntapamuutoksia

Psykologin mukaan yksinkertainen kieltäytyminen toimii paremmin kuin "en voi" -sanaparin käyttö.

Elämäntapamuutokset ovat vaikeita toteuttaa. Australialaisen Today-kanavan haastattelema psykologi Amantha Imber tietää tämän.

– Tapamme ovat kytkeytyneet aivoihimme tiukasti. ”Oletusarvojen” purkamiseksi aivojen täytyy tehdä suunnattomasti töitä, luonnehtii Imber.

Hänen mukaansa yksi sana voi tehdä kuitenkin haasteesta huomattavasti helpomman.  

Sen sijaan, että ihminen kieltäisi itseltään pahan tavan, hänen pitäisi ajatella, ettei tapaa enää olekaan.

Asiaa valaisevia esimerkkejä:

Kun laihduttajan tekee mieli roskaruokaa, hänen pitäisi sanoa ”en syö roskaruokaa” sen sijaan, että sanoisi ”en voi syödä roskaruokaa”.

Samoin tupakoinnin lopettamisesta haaveilevan pitäisi sanoa itselleen ”en tupakoi”, eikä ”en voi tupakoida”.

Kieltäytyminen ei jätä varaa päätöksen pyörtämiselle

Imber viittaa tutkimukseen, jossa havaittiin, että ihmiset, jotka käyttävät ”en voi” -sanoja yrittäessään kieltäytyä houkutuksesta syödä epäterveellistä ruokaa, sortuvat houkutuksiin lähes puolet todennäköisemmin kuin ihmiset, jotka yksinkertaisesti jättävät ”voi”-sanan pois.

Tutkimuksen tekijät sekä Imber uskovat, että yksinkertainen kieltäytyminen ilman selittävää ”voi”-sanaa toimii psykologisena voimauttavana tekijänä, jonka avulla tilanne on helpompi ottaa hallintaansa.

Kun ihminen sanoo, ettei voi tehdä jotain, hän tavallaan jättää varaa päätöksen pyörtämiselle ja luovuttaa ohjakset itseltään.

***

Taas tupakoitsijoita rangaistaan 10:00

Lue myös:

    Uusimmat