Ethän ohita näitä oireita näkökyvyssäsi? Varhainen puuttuminen pienentää riskiä vakavaan näön alenemaan

Näin huolehdit näköterveydestäsi 7:17
KATSO MYÖS: Näin huolehdit näköterveydestäsi.

Erilaiset sairaudet voivat vahingoittaa näköä joko iän tai muiden sairauksien myötä. Usein on tärkeää, että sairautta päästään hoitamaan varhaisessa vaiheessa, ennen kuin näkökenttään ehtii syntyä pysyviä häiriöitä.

Ihminen voi menettää näkönsä joko osittain tai kokonaan. 

Näön menettämistä voi edeltää useita erilaisia oireita, kuten hämärtynyt ja utuinen näkö, aaltoilevat linjat tai pilkut näkökentässä, rajoittunut ääreisnäkö, heikko näkö yöllä tai pimeässä sekä hankaluus nähdä värejä, kertoo Medical News Today.

Terveyskirjasto muistuttaa, että osa näköhäiriöistä on vaarattomia, mutta toisaalta joissain tapauksissa riittävän varhainen taudinmääritys voi vähentää merkittävästi vakavan näön aleneman riskiä. Varsinkin, jos näköhäiriöihin liittyy neurologisia oireita, on usein aiheellista hakeutua kiireellisesti lääkärin tutkimuksiin.

Mahdollisia syitä näön menetykselle on useita.

Ikään liittyvä silmäpohjan rappeuma

Ikään liittyvässä silmänpohjan rappeumassa silmän verkkokalvon rakenne vaurioituu. Terveyskirjaston mukaan ikärappeuman tyypillisiä oireita ovat viivojen vääristyminen ja näön tarkkuuden aleneminen sekä erilaiset häiriöt lähi- ja kaukonäössä.

Myös värinäkö voi hämärtyä ja keskeisessä näkökentässä on usein tumma varjostuma.

Medical News Todayn mukaan ikärappeuma ei aiheuta totaalista näön menetystä, mutta häiriö keskeisessä näkökentässä voi tehdä hankalammaksi kasvojen näkemisen, lukemisen, ajamisen sekä esimerkiksi kokkaamisen.

Yli 60-vuotiaista suomalaisista noin kymmenesosalla ja yli 80-vuotiaista noin kolmasosalla arvioidaan olevan silmäpohjan ikärappeuma, kertoo Terveyskirjasto.

Kaihi

Kaihi esiintyy sameana alueena silmän linssissä. Linssi on silmän kirkas osa, joka auttaa taittamaan ja keskittämään valoa.

Medical News Todayn mukaan useimmissa tapauksissa kaihi kehittyy luonnollisesti ihmisen ikääntyessä. Ikääntyminen saa linssissä sijaitsevat proteiinin hajoamaan ja kasautumaan yhteen, mikä taas aiheuttaa samean alueen linssiin.

Kaihin kehittymisessä saattaa mennä hyvä tovi, eikä oireita välttämättä aluksi huomaa. Alkuvaiheessa vaikeutuvat lukeminen ja hämäränäkö, kertoo Terveyskirjasto. Valon taittuessa epätasaisesti myös häikäistyminen lisääntyy.

Kun silmän linssi eli mykiö samentuu entisestään, myös värien näkeminen ja mustan ja valkoisen eri sävyjen erottaminen hankaloituvat. 

Kaihi on länsimaissa yksi yleisimmistä ikään liittyvistä näköä heikentävistä sairauksista. Yli 65-vuotiaista yli 30 prosentilla on näköä haittaavia kaihimuutoksia ja yli 85-vuotiailla yli 70 prosentilla.

Diabeteksen silmäsairaus

Diabeteksen silmäsairaus eli diabeettinen retinopatia on mahdollinen diabetekseen liittyvä liitännäissairaus.

Sairaus aiheutuu siitä, että diabetes vahingoittaa retinan eli silmän takaosassa sijaitsevan verkkokalvon verisuonia, kertoo Medical News Today.

Terveyskirjaston mukaan diabeettinen verkkokalvosairaus on yksi yleisimmistä diabeteksen liitännäissairauksista, mutta diabeteksen hyvä hoito myös vähentää riskiä silmäsairauteen.

Liitännäissairaus voi olla varsinkin alkuun oireeton, mutta sairauden edetessä se voi heikentää näköä tai aiheuttaa puutoksia näkökenttään myös hyvin äkisti.

Glaukooma eli silmänpainetauti

Glaukooma on näköhermoa vaurioittava sairaus, jonka syynä on usein kohonnut silmän sisäinen paine. Hoitamattomana glaukooma voi johtaa merkittävään näön heikkenemiseen, kertoo Terveyskirjasto.

Alkuvaiheessa glaukooma ei välttämättä oireile mitenkään, mutta ajan kanssa näkö saattaa alkaa heikentyä alkaen usein ääreisnäöstä, kirjoittaa Medical News Today.

Terveyskirjaston mukaan taudin edetessä saattaa syntyä tunne, että toinen tai molemmat silmät eivät näe tarkasti. Terveempi silmä kuitenkin korvaa tehokkaasti puuttuvaa näkökenttää, minkä takia puutosta voi olla hankalaa huomata.

Voimakkaasti edetessään glaukooma saattaa jättää vain pienen osan keskeistä näkökenttää jäljelle.

Suomessa glaukoomaa sairastavia on yli 90 000, mutta toisaalta on arvioitu, että länsimaissa puolet glaukoomaa sairastavista eivät tiedä sairastavansa sitä.

Katso myös: Optikko neuvoo helpon keinon ehkäistä kuivia silmiä

Näin ehkäiset kuivasilmäisyyttä 3:00
Ota videolta haltuun 20x20x20-sääntö, jolla ehkäiset kuivasilmäisyyttä.

Lue myös:

    Uusimmat