Harvinainen sairaus sekoitettiin herpekseen – Mike menetti näön toisesta silmästään: "Olen huutanut kivusta"

Näin huolehdit näköterveydestäsi 7:17
KATSO MYÖS VIDEO: Näin huolehdit näköterveydestäsi. Video lokakuulta 2019.

Nuoren amerikkalaismiehen toisesta silmästä sumentui näkö akantameba-alkueläimen aiheuttaman harvinaisen sairauden vuoksi.

Parikymppisen floridalaismiehen silmästä sumentui näkö harvinaisen akantamebakeratiitti-sairauden vuoksi. Mies on kertonut tapahtuneesta niin TikTok-tilillään kuin haastatteluissa. Tapauksesta uutisoivat Indy100, Daily Mail ja Daily Star.

Silmä ärtyi ja tulehtui yllättäen

Indy100-sivuston mukaan kaikki alkoi siitä, kun 21-vuotias Mike Krumholz viime joulukuussa yli puolen tunnin päiväunilta herättyään huomasi toisen silmänsä olevan ärtynyt ja tulehtunut. Hän oli nukkunut piilolinssit päässään.

Mike käyttää piilolinssejä, jotka vaihdetaan päivittäin uusiin. Mike kertoo joskus kärsineensä sidekalvotulehduksesta.

Ensin tehtiin virheellinen diagnoosi

Käytettyään piilolinssejä jo seitsemän vuoden ajan ei Mike ensin ajatellut, että mikään olisi oikeasti hätänä. Kun silmä oli edelleen ärtynyt, Mike meni seuraavana päivänä silmälääkäriin. Myöhemmin hän kävi useiden muidenkin ammattilaisten vastaanotolla. 

Mike kertoo, että kaikki asiantuntijat tekivät hänelle ensin saman virheellisen diagnoosin: syynä pidettiin herpes simplex 1 -virusta. Mike sai herpekseen tarkoitetun lääkehoidon, joka ei tehonnut.

Videolla Mike kertoo, miten häntä hoidettiin luullen, että hänellä oli herpes simplex 1 -virus. Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Miken silmä oli edelleen ärtynyt ja näkö siitä sumentunut. Lisäksi hänellä oli kipuja. Kuukautta myöhemmin hän sai oikean diagnoosin mentyään kyseiseen infektioon erikoistuneelle klinikalle: hänellä oli akantamebakeratiitti. Mediatiedoista ei käy ilmi, mistä Mike oli infektion alun perin saanut. 

Alkueläimen aiheuttama infektio

Akantamebakeratiitti-infektion aiheuttaa akantameba-alkueläin, joita Duodecim-lehden mukaan elää maaperässä ja luonnonvesissä. Akantameba voi aiheuttaa infektion, jos se pääsee maaperästä tai vedestä silmään, jonka sarveiskalvon epiteelikerroksessa on vaurio.

Eräällä myöhemmällä videolla Mike näytti, mikä tilanne oli helmikuun alussa. Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Akantameban aiheuttaman infektion oireita ovat näkökyvyn heikkeneminen, silmän alueen voimakas kipu ja valonarkuus. Duodecim-lehden mukaan akantamebakeratiitin oireet muistuttavat taudinkuvaltaan herpes simplex -viruksen aiheuttamaa tulehdusta.

Harvinanen sairaus

Terveyskirjasto Duodecimin sivuilla kerrotaan, että akantameba voi aiheuttaa vaikean tulehduksen silmän sidekalvolla ja sarveiskalvolla. Ilman hoitoa ja pitkittyessään tulehdus saattaa johtaa siihen, että näkö alentuu pysyvästi. Ennuste paranee, jos diagnoosi tehdään varhain.

Akantamebaa esiintyy maaperässä, järvissä ja lammissa. Terveyskirjaston mukaan silmän sarveiskalvon pintarikosta tai piiloliinssien käytöstä syntynyt silmän alueen vamma tai uiminen likaisessa vedessä voivat altistaa akantamebainfektiolle.

11. helmikuuta julkaistulla videolla Mike kertoo olleensa leikkauksessa, joka meni hyvin. Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Terveyskirjaston mukaan piilolinssien käyttäjien on hyvä huomioida akantameban mahdollisuus, mutta että sen aiheuttama silmäinfektio on harvinainen. Jos epäilet akantamebatulehdusta, hakeudu silmälääkärin vastaanotolle.

Kipuja, valonarkuutta ja sumeutta

Mike kertoo, että hän on infektion vuoksi kärsinyt kovemmista kivuista kuin koskaan aiemmin elämässään. 

– Olen huutanut kivusta. Kunpa voisin sanoa liioittelevani, hän kertoo Indy100-sivustolle.

Mike kertoo haastatteluissa, että hänen silmänsä ovat niin valonarat, että hän joutuu istumaan kotona pimeässä verhot ikkunoiden edessä ja käyttämään aurinkolaseja.

Tällä hetkellä Mike ei näe oikealla silmällään kunnolla. Hän kertoo näkevänsä vain mustaa ja harmaata kohinaa kuin vanhassa televisossa.

Vaikea infektio

Mike kertoo saavansa oikeanlaista hoitoa. Prosessiin kuuluu muun muassa silmäleikkaus.

Duodecim-lehti kertoo, että jos lääkehoito ei tehoa tai mikäli sarveiskalvo on korjaantumattomasti vaurioitunut ja näkökyky heikentynyt, saatetaan hoidossa turvautua sarveiskalvon siirtoon.

Miken TikTokin mukaan sarveiskalvon siirto olisi tehty 18. helmikuuta. Alla olevan videon kuvauksessa hän kertoo leikkauksen menneen hyvin.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Daily Mailin mukaan Mike kertoi, että mikäli siirto onnistutaan tekemään, uskovat lääkärit hänen silmänsä näkökyvyn palautuvan 10-prosenttisesti.

KATSO MYÖS VIDEO: Tutustuimme mullistavaan keksintöön, jolla sokeat saivat näkönsä takaisin. 

Sokeat ovat saaneet näkönsä takaisin siannahan kollageenista tehdyllä sarveiskalvolla – tutustuimme mullistavaan keksintöön 5:23
Sokeat ovat saaneet näkönsä takaisin siannahan kollageenista tehdyllä sarveiskalvolla Video marrakuulta 2022.

Lue myös:

    Uusimmat