Viisi terveysongelmaa, joista silmien rähmiminen voi kertoa

Pieni määrä silmänurkkaan kertynyttä rähmää on tavallinen aamuinen ilmestys. Runsas rähmiminen tai vuotoon liittyvät muut oireet viittaavat siihen, että taustalla on jokin vaiva tai sairaus. 

On tavallista, että yöunien aikana silmänurkkaan kertyy pieni määrä rähmää. Pysyäkseen kosteina silmät nimittäin erittävät pieniä määriä limaa ja öljyä. Nukkuva ihminen ei räpyttele, minkä vuoksi eritteet eivät poistu silmistä. 

Aamutuimaan lievästi rähmäisistä silmistä ei siis tarvitse huolestua. Mikäli silmäkulmiin on kertynyt paljon eritettä tai rähmimiseen liittyy muita oireita, voi taustalla olla jokin vaiva tai sairaus.

1. Sidekalvontulehdus

Sidekalvontulehdus eli konjunktiviitti on yleinen silmien rähmimisen aiheuttaja. Tulehduksen taustalla voi olla bakteeri-, virus- tai sieni-infektio, mutta myös allerginen reaktio, mekaaninen ärsytys tai kuivasilmäisyys, Terveyskirjasto listaa.

Sidekalvontulehdukseen liittyy rähmimisen lisäksi silmän punoitusta ja kirvelyä. Silmät voivat myös vuotaa ja turvota.

Märkäeritteen poistaminen edistää tulehduksen paranemista. Koska sidekalvontulehdus on tarttuvaa sorttia, tulee sairastuneen pitää huolta hyvästä käsihygieniasta ja käyttää kotona omaa pyyhettään.

Jos vaiva ei itsehoidolla hellitä muutamassa päivässä tai siihen liittyy voimakasta kipua, turvotusta tai näön heikentymistä, tulee hakeutua lääkäriin.

Miksi silmään iskee elohiiri? Juttu jatkuu videon alla.

Mikä on elohiiri? 0:24
Mikä on elohiiri?

2. Kuivat silmät

Sitkeä rähmiminen voi olla merkki kuivasilmäisyydestä, sillä silmät pyrkivät tasaamaan kuivuutta tuottamalla tavallista enemmän kosteutta, Medical News Today selittää.

Kuivasilmäisyyttä pidetään yleisimpänä silmäsairautena. Sille altistavat esimerkiksi ikääntyminen, kuiva sisäilma sekä näyttöpäätteiden tuijottaminen. Kuivasilmäisyyttä esiintyy myös useiden reumasairauksien yhteydessä.

Rähmimisen lisäksi kuivasilmäisyydelle tyypillisiä oireita ovat roskan ja kuivuuden tunne silmässä sekä vetistely. Silmät voivat tuntua väsyneiltä ja näöntarkkuus voi vaihdella.

Kosteuttavat silmätipat ja omega-3-valmisteet auttavat usein kuivasilmäisyyden oireisiin.

3. Allergia

Aamuisin rähmää täynnä olevat silmät voivat olla oire allergiasta. Päästäkseen eroon allergeeneistä, elimistö tuottaa limaa, yhdysvaltalainen Cleveland Clinic -sairaalakeskus kertoo sivuillaan. Toisinaan eritys on niin runsasta, että se saa silmät muurautumaan kokonaan umpeen.

Muita silmissä ilmeneviä allergiaoireita ovat kutina, vuotaminen, punoitus, roskan tunne, ihottuma ja turvotus.

Tyypillisiä allergian aiheuttajia ovat esimerkiksi siitepöly sekä lemmikkieläimet. Allergeenin välttäminen on ensisijainen keino oireilun lievittämiseksi. Ennen nukkumaanmenoa kannattaa käydä suihkussa, jotta päivän aikana hiuksiin ja kasvoille kertyneet partikkelit huuhtoutuvat pois.

Myös allergialääkkeet, silmätipat sekä silmän hauduttelu lämpimällä vedellä voivat auttaa oireisiin.

Tällaisen allergisen reaktion amerikkalaisnainen sai ripsienpidennyksistä. Juttu jatkuu videon alla.

4. Näärännäppy

Näärännäpyn klassisin merkki on silmäluomen reunaan äkillisesti putkahtanut aristava patti. Se johtuu luomen talirauhasen tulehduksesta.

Näpystä voi valua märkää, ja vaivaan saattaa liittyä silmien rähmimistä.

Näärännäppy paranee usein itsestään parissa viikossa. Paranemista voi vauhdittaa hautomalla luomea lämpimässä kaksi kertaa päivässä noin vartin ajan. Silmän alueen hyvästä hygieniasta on tärkeää pitää huolta ja silmäluomen reuna puhdistaa varovaisesti säännöllisesti.

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos näärännäppy ei häviä parissa viikossa tai oireet pahenevat. Tällöin hoidoksi voidaan määrätä antibioottisia silmätippoja tai -voiteita.

5. Kyynelkanavan tukos

Usein toistuva ja jatkuva rähmiminen voi olla merkki myös kyynelkanavan tukoksesta. Mikäli kyynelkanavat eivät toimi normaalisti, kyyneleet eivät pääse poistumaan normaalisti. Silmissä viipyessään kyynelneste muuttuu rähmäksi.

Silmien vetistelyn ja rähmimisen lisäksi kyynelkanavan tukoksen merkkejä ovat toistuvat sidekalvotulehdukset.

Aikuisten kyyneltietukoksen taustalla voivat vaikuttaa esimerkiksi ikääntymiseen liittyvät muutokset tai toistuvat silmätulehdukset. Lapsilla vaiva liittyy yleensä rakenteellisiin poikkeavuuksiin. Tukosta hoidetaan tavallisesti kyynelteiden huuhtelulla ja tarvittaessa leikkauksella.

Lue myös:

    Uusimmat