Mainos

Etelä-Suomessa liikkeellä salmonellaa

Harvinainen salmonellatyyppi on aiheuttanut useita sairastumisia toukokuun aikana Etelä-Suomessa. Uudenmaan, Helsingin, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson sairaanhoitopiireissä on todettu 44 Salmonella Typhimurium -infektiota.

Tartuntoja ovat saaneet etupäässä nuoret aikuiset, mutta sairastuneiden joukossa on myös muutamia lapsia. Aiemmin tämä salmonellatyppi on aiheuttanut Suomessa vain yksittäisiä sairastumisia.

Kansanterveyslaitoksen ja kunnallisten terveysviranomaisten alustavien selvitysten mukaan tartunnan välittäjäksi epäillään kahta itulajiketta, sinimailasta (alfalfa) ja persianapilaa. Melkein jokainen 20:stä haastatellusta potilaasta on kertonut syöneensä näitä itulajikkeita ennen sairastumistaan. Tutkimukset epidemian selvittämiseksi kuitenkin jatkuvat edelleen.

Kansanterveyslaitoksen lääkäri-epidemiologin Pekka Nuortin mukaan kaikki epäiltyjen itulajikkeiden toimittajat ovat nyt lopettaneet itujen valmistamisen ja toimittamisen. Hän kehottaa ihmisiä myös välttämään niiden syömistä, jos niitä vielä jossakin on tarjolla. Salmonellatyypistä sairastuneiden enemmistö toipuu Nuortin mukaan ilman erityistä hoitoa. Sen sijaan jotkut vanhat ja hyvin nuoret ihmiset, joilla on heikentynyt vastustuskyky, saattavat tarvita antibiootteja tai sairaalahoitoa.

Sairastumisen oireet, ripuli, kuume ja vatsakrampit, ilmenevät muutaman päivän aikana tartunnasta. Infektio kestää neljästä päivästä viikkoon.

Sairaanhoitopiireille ja kunnallisille elintarvikeviranomaisille lähetettiin epidemiatiedote tänään iltapäivällä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.