Estonian hautarauhaa häiritään taas

Saksalaistoimittaja Jutta Rabe on aloittanut kuvaukset Estonian hylyllä.

Saksalaistoimittaja Jutta Rabe kertoi eilen Kökarin merivartiostolle, että he etsivät edellisellä reissulla kadonneita varusteita. Varusteet nostettuaan Raben seurue kertoi aloittavansa kuvaukset Estonian hylyllä.

Kuvauksissa käytetään kauko-ohjattavaa sukelluslaitetta, johon on liitetty kameroita. Raben mukaan aamupäivällä hylylle ei aiota lähettää sukeltajia. Saaristomeren merivartioston vartiolaiva Tursas on uppoamispaikalla tarkkailemassa tilannetta. Illansuussa paikalle odotetaan myös Ruotsin rannikkovartioston alusta.

Ruotsin kamarisyyttäjä Ronnie Jacobsson teki lokakuussa päätöksen, että Rabe pidätetään, jos hän saapuu hautarauhan allekirjoittaneeseen maahan. Suomi on sopimuksen allekirjoittanut, mutta Saksa ei.

Suomalaisviranomaiset voimattomia

Estonian uppoamispaikka ei sijaitse minkään valtion alueella, joten suomalaisviranomaiset eivät voi pidättää hautaruhaa häiritseviä. Saaristomeren merivartiosto valvoo Estonian hautarauhaa yhdessä Ruotsin viranomaisten kanssa. Käytännössä suomalaiset voivat vain tarkkailla Raben ryhmää ja kuvata tai kirjata ylös heidän toimintaansa hylyllä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat