Mainos

Espoo tarkentaa epäselviä virkamatkaohjeitaan

Espoon johtajien lahjus- ja virkarikosepäilyt ovat pakottaneet Espoon jo tarkentamaan ohjeitaan virkamatkojen tekemisestä. Kaupunginjohtaja sanoi torstaina sen jälkeen kun käräjäoikeus oli tuominnut kaupungin teknisen toimen johtajan sakkoihin lahjusrikkomuksesta, että virkamatkat otetaan tarkkaan syyniin kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina.

- Oikeuden päätös osoittaa, että asia on tulkinnanvarainen sen suhteen, mitä on pidettävä kiellettynä ja mitä sallittuna julkisen ja yksityisen sektorin kanssakäymisessä, sanoi kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Sakot saaneen Olavi Loukon asemaa tuomio ei muuta vaan hän saa jatkaa tehtävässään, kuten koko oikeusprosessin aikana.

Eläkkeelle jäänyttä kaupunginjohtajaa Marketta Kokkosta vastaan nostettu syyte tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta hylättiin. Oikeuden mukaan hän ei laiminlyönyt valvontavelvollisuuttaan.

5 000 euron sakot

Louko sai 5000 euron sakot lahjusrikkomuksesta. Hän osallistui vuosina 2004-2008 matkoille ja tilaisuuksiin, joiden kestitystä ja kuluja maksoivat muun muassa rakennusliikkeet. Käräjäoikeuden mukaan Louko ei olisi saanut ottaa vastaan etuuksia esimerkiksi Lapin-matkoilla, joiden järjestäjänä oli yrityksiä, joilla oli Espoon kaupungin kanssa joko sopimus tai sopimusneuvottelut. Matkoja järjesti Saariselälle Engel Yhtymä ja ISS Palvelut sekä Rukalle Rakennusteollisuus.

Oikeus katsoi, että vastaanotettu vieraanvaraisuus heikensi luottamusta viranomaistoiminnan tasapuolisuuteen varsinkin, kun tilaisuudet toistuivat vuodesta toiseen ja niiden osallistujina ovat olleet aina samat henkilöt.

Vaimon matkat olisi pitänyt maksaa itse

Oikeus piti myös moitittavana sitä, että Loukon vaimo osallistui kuudelle matkalle kutsujan kustannuksella. Oikeuden mukaan luottamus virkamieheen tai viranomaiseen heikentyi, sillä puoliso sai Loukon aseman perusteella etua.

Käräjäoikeuden mukaan Louko ei ollut sisällyttänyt puolison kustannuksia virkamatkamääräystä koskevaan hakemukseen. Hän ei myöskään ollut huolehtinut, että kustannukset olisivat tulleet kaupungin maksettaviksi.

Loukoa vastaan nostettu virkavelvollisuuden rikkomissyyte hylättiin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.