Espanjan GP:n lehdistökatsaus: Kovalaisen ihmepelastuminen hämmästytti

Heikki Kovalaisen hurja onnettomuus Espanjan GP:ssä sai formula 1 –lehdistön muistuttamaan jälleen siitä, kuinka arvokasta autojen ja ratojen turvallisuuden eteen tehty työ on ollut.

Italialaisen Il Giornalen mielestä Kimi Räikkösen lisäksi kilpailussa oli toinenkin voittaja – seksiskandaalin ravistelema Max Mosley, joka on Kansainvälisen autoliiton FIA:n puheenjohtajana puhunut kovasti turvallisuusnäkökohtien puolesta.

- Kovalainen-raukan autokameran kuvia katsellessamme yrittäkäämme edes hetkeksi unohtaa FIA:n puheenjohtajan sadomasokistiset orgiat ilmeisine natsikytkentöineen.

- Se, että 26-vuotias Heikki Kovalainen on elossa ja mikä uskomattominta, kunnossa, ja se, että hänen tavoin Robert Kubica jatkaa ajamista ja elämästä nauttimista Montrealin tällin jälkeen, on paljon puheenjohtaja Mosleyn ansiota, sillä hän on vaatinut formula ykkösiä panostamaan turvallisuuteen.

Räikkösen vakuuttava ajosuoritus innosti Il Giornalen vertaamaan jälleen suomalaista seitsenkertaiseen maailmanmestariin Michael Schumacheriin – joskin Räikkösen rauhallinen olemus palkintopallilla kummastutti jälleen milanolaislehteä.

- Myönnettäköön, että Kimi Räikkönen saa erään viileän ja lahjakkaan sakemannin näyttämään lähes kuumaveriseltä latinolta. Palkintopallilla uudelta Schumilta jäi puuttumaan ainoastaan hyppy. Muilta osin hän muistutti keisari Michaelia. Radalla hän oli ilmiömäinen ja hallitsi kilpailua paalupaikalta täydellisesti – tuloksena uran 17. GP-voitto.

Torinolaisen Tuttosportin etusivulla Räikkösen ja Felipe Massan kuvat komeilivat Juventuksen maalipyssyjen Alessandro Del Pieron ja David Trezeguet’n rinnalla otsikon ”Neljä fantastista” alla.

- Iceman Räikkönen. Ykkönen Espanjassa ja MM-sarjassa. Super-Felipe Massa. Toinen Espanjassa, lehti hehkutti.

Englantilaisen The Sunin mukaan Kovalainen kävi sunnuntaina lähellä kuolemaa.

- How the Heikki did he survive? (miten “heikissä” hän selvisi hengissä), otsikon sanaleikki kuului.

- Kovalainen - brittiässä Lewis Hamiltonin tallikaveri McLarenilla - hautautui syvälle rengasvalliin törmättyään seinään keula edellä. Onnettomuuden voima oli kovempi kuin hävittäjälentäjällä, joka sinkoutuu heittoistuimella koneestaan.

"Hamilton eli kolarinsa uudelleen"

Daily Mirror keskittyi kertaamaan brittikuski Hamiltonin kauhunhetkiä Kovalaisen onnettomuuden jälkeen. Hamilton koki viime vuonna hieman vastaavanlaisen onnettomuuden Euroopan GP:n harjoituksissa Nürburgringin radalla.

- Lewis Hamilton joutui elämään uudelleen karmean kolarinsa viime vuodelta, kun tallitoveri Heikki Kovalainen pelastui kuin ihmeen kaupalla Espanjan GP:n onnettomuudesta.

- Hamiltonin muistoissa on yhä hänen oma uhkapelinsä kohtalon kanssa, kun hänen autonsa syöksyi rengasvalliin viime vuoden Euroopan GP:ssä. Huolimatta auton ja renkaiden kestävyyden ylle nousseista kysymysmerkeistä Hamilton jatkoi Ferrareiden armotonta jahtia ja päätti päivän kolmanteen sijaan.

Myös The Times oli vaikuttunut siitä, kuinka Hamilton pystyi jatkamaan kilpailua tallitoverinsa kohtalonhetkien jälkeen.

- Hamilton säilytti keskittymisensä ja ajoi maaliin kolmantena. Näin hän painoi unholaan Malesian ja Bahrainin pettymykset.

The Times kuvaili Räikkösen ajoa mestarilliseksi, mutta katsoi Ferrari-auton olevan tällä hetkellä selvästi Hamiltonin McLarenia paremmassa iskussa.

- Viidennestä ruudusta kisaan lähtenyt Hamilton joutui tyytymään kolmanteen sijaan kilpailussa, joka osoitti italialaisautojen edun suorituskyvyssä. Silti 23-vuotias brittikuski oli jälleen parhaimmillaan lähdössä, jossa hän osoitti salamannopeita reaktioita ja hämmästyttävää tarkkuutta ohittaessaan BMW-Sauberin Robert Kubican

Espanjalaislehdissä iloittiin Fernando Alonson paluusta kärkikahinoihin, vaikka Renault-kuskin kotikilpailu päättyikin keskeytykseen.

- Alonso nostatti jälleen tunteet pintaan. Räikkösen voitto jäi toissijaiseksi, koska kilpailun hahmo oli Fernando, katalonialainen urheilulehti Sport totesi.

Lehden mukaan kaksinkertaisen maailmanmestarin tunteet purkautuivat itkuna moottoririkosta johtuneen keskeytyksen jälkeen.

- Fernando puhkesi kyyneliin heti otettuaan kypärän pois päästä. Alonso löysi lohdun kannattajistaan. Hän hyppäsi aidan yli tervehtimään yleisöä ja kiittämään faneja tuesta viikonlopun aikana. Alonson paluu varikolle skootterilla oli kuin härkätaistelijan kunniakierros areenalla. Koko yleisö osoitti hänelle suosiota seisaaltaan matkan varrella. Alonson ja kotiyleisön välinen side oli uskomaton koko viikonlopun ajan.

Teksti: Lauri Ouvinen

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat