Esitys: Pääkaupungista yksi jättikunta

Pääkaupunkiseudun ja kehyskuntien uudeksi kuntamalliksi tarjotaan kahta vaihtoehtoa. Esityksen mukaan vaihtoehtona olisi joko kaksi jättikuntaa tai viisi pienempää aluekuntaa.

Vantaan Sanomien saamien tietojen mukaan valtiovarainministeriön asettamat selvitysmiehet jättävät ensi viikolla esityksensä metropolialueen kuntarakennemalliksi. Sen mukaan Helsingin seudun 14 kunnasta tehdään joko kaksi suurkuntaa ilman metropolihallintoa tai viisi aluekunta ja niiden päälle vahva seutuhallinto.

Ensimmäisen vaihtoehdon mukaan pääkaupunkiseutu eli Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa muodostaisivat yhden jättimäisen kunnan yhdessä Kirkkonummen ja Sipoon kanssa. Pohjoiset kehyskunnat eli Kerava, Tuusula, Järvenpää, Nurmijärvi, Pornainen, Hyvinkää ja Mäntsälä olisivat toinen suurkunta.

Toisessa vaihtoehdossa muodostettaisiin viisi aluekuntaa, jolloin Sipoo liitettäisiin Helsinkiin. Espoo laajenisi Kauniaisiin, Kirkkonummelle ja Vihtiin. Vantaaseen yhdistyisi Tuusula ja Kerava. Järvenpää, Mäntsälä ja Pornainen yhdistyisivät keskenään. Nurmijärvi liittyisi puolestaan yhteen Hyvinkään kanssa.

Viiden aluekunnan päälle muodostuisi vahva seutuhallinto, jolla olisi vaaleilla valittava valtuusto. Seutuhallinto määrittäisi koko alueen kehittämisen tärkeimmät suunnat esimerkiksi maankäyttöön, asumiseen ja liikenteeseen liittyen.

Tammikuisesta esityksestä on karsittu pienten löyhän seutuhallinnon malli ja pienten osakuntaliitosten mallit.

Selvitysmiehet luovuttavat esityksensä hallintoministeri Henna Virkkuselle (kok.) ja metropoliasioista vastaavalle ministeri Krista Kiurulle (sdp). Virkkunen ja Kiuru vievät esityksen lausuntokierrokselle kuntiin, ja tekevät sen jälkeen esityksen kuntamallista hallitukselle.

(MTV3)

Katso Tanja Huutosen juttu (Seitsemän uutiset 26.2.2013)

Lue myös:

    Uusimmat