Mies sytytti tulipalon ex-kumppaninsa kotona ja pakeni – selityksille tyrmäys oikeudessa

Parisuhteen ajauduttua karille kumppani heitti miehen pihalle. Pian mies kuitenkin palasi poliisien saattelemana ja kumppani sai virkavallalta neuvon antaa miehelle aikaa hankkia uusi asunto.

Näin kumppani kertoi käräjillä myöhemmin. Kumppanin mukaan poliisit olivat sanoneet, ettei toista saa paiskata talvipakkasella noin vain ulos.

Miespari jatkoi saman katon alla, vaan eipä olisi kannattanut.

Noin viikkoa myöhemmin pariskunnalle tuli kiistaa, asunnon haltija häipyi kodistaan ja jätti miehensä sinne yksikseen. Kun hän pari tuntia myöhemmin palasi kotiin, kerrostaloasunto oli paksun mustan savun peitossa, eikä hänen asuinkumppaniaan näkynyt missään.

Mies soitti hätäkeskukseen ja palokunta kävi tarkistamassa tilanteen. Missään ei näkynyt enää tulta, mutta lattialla seisoi valaisin yltäpäältä kärventyneenä.

Lattiavalaisimen vieressä sijainneeseen sohvaan oli ilmaantunut pieniä palojälkiä, mutta sohva ei ollut syttynyt kuitenkaan tuleen. Tästä huolimatta asunto oli kauttaaltaan pilalla ja sen irtaimisto oli tuhoutunut savu- ja nokivahinkojen takia.

Muisti katosi

Palo ilmeni tahallaan sytytetyksi ja se oli alkanut lattiavalaisimen varjostimesta. Jos sohva olisi roihahtanut liekkeihin, koko asunto olisi palanut.

Kerrostalossa oli kahdeksan kerrosta ja kaikissa asunnoissa asukkaita.

Poliisi otti kiinni kertaalleen pihalle heitetyn miehen, joka kertoi olleensa humalassa tapahtuma-aikaan.

– Mä en muista täysin. Voi olla, että yritin laittaa kynttilöitä. En muista täysin, että olisin osunut mihinkään tulitikuilla, mies kertoi poliisille esitutkinnassa.

Oikeudessa mies kertoi, että hänen tarkoituksenaan oli sytyttää kynttilä, kun hänen kätensä oli horjahtanut ja tulitikun liekki oli osunut lampun varjostimeen ja sytyttänyt sen tuleen.

Mies vetosi joutuneensa paniikkiin, jonka takia hän poistui asunnosta ja jäi lähialueelle tarkkailemaan tilannetta. Mies väitti, ettei paniikin takia soittanut myöskään hätäkeskukseen.

40 000 euron vahingot

Pirkanmaan käräjäoikeus ei uskonut sen enempää paniikkikohtaukseen kuin 24-vuotiaan miehen selityksiin vahingosta.  

Oikeus piti selvitettynä, että mies ei tehnyt mitään palon sammuttamiseksi tai avun hälyttämiseksi. Pelastustoimien sijaan mies meni naapuritaloon seuraamaan tilanteen kehittymistä.

Oikeus katsoi miehen toiminnan viittaavan vahvasti siihen, että 24-vuotias sytytti palon tahallaan.

Asunnossa asuneelle kumppanille ja vuokrayhtiölle tulipalo kävi kalliiksi.

Kumppani laski tuhoutuneen omaisuutensa arvoksi noin 8 000 euroa, josta summasta vakuutusyhtiö korvasi ikävähennysten jälkeen puolet. Vuokrayhtiö joutui teettämään asuntoon savu- ja nokivahinkojen takia remontin, jonka hintalapuksi tuli 37 500 euroa.

Käräjäoikeus katsoi 24-vuotiaan miehen syylliseksi tuhotyöhön ja määräsi siitä rangaistukseksi seitsemän kuukautta ehdollista vankeutta. Lisäksi mies joutuu korvaamaan aiheuttamansa taloudelliset vanhingot.

Rikos tapahtui tammikuussa 2022 Tampereella.

Tuomio on lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat