Näistä syistä syyttäjä uskoo kuopiolaisvanhempien aiheuttaneen nelilapsisen perheen kodin tuhoutumisen – katso kuvat

Kuopiolaisperhe oli ehtinyt asua omakotitalossa viikon ennen kuin se paloi poroksi. MTV Uutiset kokosi yhteen syitä, joiden takia syyttäjä epäilee perheen vanhempia rikoksista.

Tulipaloa edeltäneet taustatapahtumat kielivät poliisin esitutkinnan perusteella taloudellisista ongelmista.

Mies osti talon vuonna 2018 ja muutti saman vuoden maaliskuussa taloon naisen ja tämän kahden tyttären kanssa. Parin vuoden sisällä pariskunnalle syntyi kaksi poikaa. 

Perhe remontoi asuntoa seuraavien vuosien aikana.

Tammikuussa 2021 mies kutsui välittäjän arvioimaan omakotitalon hinnan. Välittäjä arvioi talon hinnaksi 145 000 euroa, mikä oli 7000 euroa enemmän kuin mies oli maksanut talosta. 

Mies oli pettynyt hintaan, sillä perhe oli pannut remonttiin paljon rahaa ja vaivaa. Talo oli tuolloin myynnissä, muttei mennyt kaupaksi.

Mies päätti vuokrata talon kesäkuusta 2021 lähtien, kun perhe muutti toiselle paikkakunnalle.

Mies yritti kaupata taloa

Mies sopi vuokralaisten kanssa, että näillä olisi etuosto-oikeus taloon. Hän viestitteli vuokralaisen kanssa kuukausien ajan taloudellisista ja terveydellisistä ongelmistaan.

Vuokralaiset eivät kuitenkaan olleet halukkaita maksamaan talosta perheen toivomaan hintaa.

Syyskuussa 2021 mies teki kaksi myynti-ilmoitusta parin päivän välein Tori.fi-palveluun. Ensimmäisessä ilmoituksessa mies kertoi, että myi taloa taloudellisista syistä.

Kun talo ei mennyt kaupaksi, perhe päätti muuttaa takaisin siihen. Vuokralaiset eivät tästä ratkaisusta pitäneet, mutta perhe muutti taloon joulukuun 2021 lopussa. 

Nainen oli raskaana. Mies alkoi remontoida taloa. 

Perhe ehti asua talossa vain viikon, kun se paloi maan tasalle loppiaisena 2022.

Mies kertoi palavista roskapusseista

Paloyönä pariskunnan pieni lapsi oli sairastunut keskellä yötä ja herätellyt vanhempiaan. Nainen kertoi heränneensä aamuyöllä kitkerään hajuun ja huomanneensa, että huoneessa oli vyötäröön saakka savua.

Nainen herätti miehen, joka kertoi nähneensä kuistilla nuotiontapaisen tulen. Roskapussit olivat tulessa ja mies kertoi kauhaisseensa ne lumilapiolla ylös ja heittäneensä saman tien ulko-ovesta pihalle.

Sitten hän lähti hakemaan vettä, mutta näki palatessaan tulen leimahtavan seinärakenteisiin. Tässä vaiheessa hän tajusi, ettei saisi enää tulta sammumaan vaan alkoi vaimonsa kanssa pelastaa perhettä ulos.

Pariskunnan mukaan nainen soitti hätäkeskukseen kello 5.30. Todellisuudessa hätäpuhelu saapui kuitenkin 6.30.

Palo roihahti poikkeuksellisen nopeasti

Naisen puhelun jälkeen hätäkeskus sai kaksi puhelua myös perheen naapureilta. Palokunta oli paikalla kello 6.45 ja tässä vaiheessa talo oli täyden palamisen vaiheessa.

Palomestari ihmetteli, miten roskispussi oli roihauttanut niin poikkeuksellisen nopeasti koko talon liekkeihin. 

Yksi naapureista kertoi taas poliisin puhutuksessa käyttäneensä koiraansa ulkona kello 5.30 ja nähneensä palotalossa asuneen miehen hereillä. Hän lähti töihin hieman ennen aamukuutta, eikä havainnut tässä vaiheessa tulta, savua tai ihmisiä.

Vakuutusyhtiölle iso vaatimus

Paloa seuraavana päivänä vakuutusyhtiö sai pitkän korvausvaatimuksen. 

Pariskunta vaati talon irtaimistosta yli 100 000 euron korvauksia. Talon arvoksi pariskunta arvioi 180 000 euroa.

Vakuutusyhtiön mukaan normaalisti kuusihenkisen perheen irtaimiston arvo on 30 000–40 000 euroa. Talon vakuutusyhtiö arvioi 100 000 euron arvoiseksi.

Nainen kertoi vakuutusyhtiölle, ettei pari ollut yrittänyt myydä taloa koskaan, vaan se oli heidän unelmatalonsa. Myöhemmin nainen täsmensi poliisille, ettei tiennyt miehensä tehneen tällaisia ilmoituksia.

Reilun viikon kuluttua palosta mies pani vakuutusyhtiölle viestin, että veisi asian julkisuuteen, jos yhtiö ei maksaisi heille korvauksia. Toimittajat alkoivatkin kysellä asiasta parin viikon kuluttua vakuutusyhtiöltä ja ainakin yhdessä jutussa vakuutusyhtiö esitettiin kielteisessä valossa.

Pariskunnan tilanteesta tehtiin useita lehtijuttuja myös valtakunnallisiin viestintävälineisiin.

Monta tarinaa tuhkista

Tavatessaan vakuutusyhtiön edustajaa kumpikaan pariskunnan osapuolista ei kertonut, että mies oli tyhjentänyt talon tulipesien tuhkat paloa edeltävä iltana muovipussiin ja jättänyt pussin talon kuistille.

Vakuutusyhtiölle pariskunta kertoi, että tuhkat oli tyhjennetty viikkoa aiemmin, kun he muuttivat taloon.

Mies kertoi poliisille vasta kolmannella kuulustelukerralla vieneensä tuhkapussin kuistin lattialle. Paikka oli suunnilleen sama kuin mistä palonsyytutkinnan mukaan tulipalo levisi taloon.

Kun poliisi kysyi, miksei mies ollut kertonut tuhkapussista aiemmin, mies vetosi häpeään.

– En ole itse kehdannut sanoa asiaa, koska tämä on nolottanut minua niin paljon.

Syyttäjä vaatii pariskunnalle rangaistusta vaaran aiheuttamisesta ja törkeästä petoksesta. Molemmat kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Pohjois-Savon käräjäoikeus antaa asiasta ratkaisunsa myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat