Ylä-Malmin perhesurman yrityksen taustat paljastuvat – mies sytytti perheensä kotitalon tuleen: "Minua kaduttaa"

1:05
Poliisin kuvat paljastavat tulipalon aiheuttamat tuhot. Katso video.

Poliisin esitutkintamateriaali valottaa Helsingin Ylä-Malmilla viime toukokuussa tapahtuneen tuhopolton taustoja. Syyttäjän mukaan kolmekymppinen mies yritti murhata perheensä vaikean avioeron jälkeen. Mies itse väittää, että talon sytyttäminen oli vain "humalainen päähänpisto".

Kaksikerroksinen puinen omakotitalo tuhoutui korjauskelvottomaksi tulipalossa Helsingin Ylä-Malmilla 16. toukokuuta. Palo oli alkanut hieman puolenyön jälkeen, maanantain puolella.

Talossa oli palon aikaan nainen ja kaksi pientä lasta, mutta he pääsivät talosta ulos vahingoittumattomina. Naapurit olivat havahtuneet tulipaloon ja he olivat auttamassa kolmikkoa ulos.

Jo heti, kun ensimmäiset viranomaiset saapuivat paikalle, paloa alettiin epäillä tahallaan sytytetyksi.

Epäilty löydettiin muutamaa tuntia myöhemmin Helsingin Pasilasta, työmaa-aidan takaa makoilemasta. Parin promillen humalassa ollut mies haisi voimakkaasti savulta.

Kuulusteluissa varmistui, että mies oli sytyttänyt Ylä-Malmilla sijaitsevan omakotitalon palamaan. Mies myönsi asian itse.

"Otin vähän viinaa"

Talo oli miehen ex-vaimon. Pariskunta oli eronnut viime keväänä, ja ero oli ollut riitaisa. Erimielisyyttä oli ollut muun muassa lasten huoltajuudesta.

Mies kertoi poliisikuulusteluissa, että tapahtumayönä asiat olivat "kärjistyneet" hänen päässään. Kuulustelukertomukset ovat osa poliisin julkista esitutkintamateriaalia.

– Sunnuntai alkoi silleen, että otin vähän viinaa. Ja vähän lisää ja sitten join olutta, mies kertasi edeltäneen päivän tapahtumia.

Miehen oli kertomansa mukaan alun perin tarkoitus lähteä Helsingistä tuttavansa luota Järvenpäähän, missä hänellä oli tapana majailla eräällä laavulla. Mies oli viettänyt aikaa lähinnä ulkona sen jälkeen, kun hän oli eronnut naisesta.

Jostain syystä mies oli kuitenkin mennyt Malmille, ja jonkin aikaa juopoteltuaan ex-vaimonsa talolle.

– Humalassa mieleen tulee paljon asioita, kaukaakin. Kirkas viina vielä tekee enemmän sen, että jokainen asia kärjistyy omassa päässä. Silloin vatvoo vielä enemmän kaikkia asioita, mies kuvaili tunnetilaansa tapahtumayönä poliisille.

Kasasi nuotiot talon ympärille

Talolla mies keräsi autokatoksesta halkoja ja kasasi talon ympärille neljä nuotiota.

Mies kertoi kuulusteluissa, että hän sytytti ensin talon taakse seinustaa vasten kasaamansa puuläjän. Sen jälkeen hän meni rakennuksen etupuolelle ja laittoi tulet ulko-ovea vasten.

– Hetken mielijohteesta, humalassa. Tunteet kärjistyi, mies selitti poliisille.

Mies havahtui kuitenkin kertomansa mukaan siihen, miten huono idea oli, ja hän sammutti ulko-oven tulen. Tämän jälkeen mies meni takaisin talon takapuolelle samoissa aikeissa, mutta huomasi, että takaseinän nuotion liekit iskivät jo miehen korkeudella. Seinä oli syttynyt palamaan.

Mies yritti sammuttaa tulta puutarhaletkulla, mutta tuli oli sulattanut sen poikki. Miehellä ei tullut mieleen ottaa toista puoliskoa käteen ja jatkaa sammutustöitä. Hän ei osannut selittää poliisille, miksi.

Sen sijaan hän pakeni paikalta ja jätti lapsensa ja ex-vaimonsa palavaan taloon.

Kolmikko pääsi talosta ulos naapureiden avustuksella ja selvisi vammoitta. Talo tuhoutui korjauskelvottomaksi.

Lapset heräsivät ääniin

Tuhopolton kohteeksi joutunut nainen kertoi poliisikuulusteluissa, että hän havahtui tulipaloon, kun lapset heräsivät erikoisiin ääniin.

Hän oli ensin kuunnellut sateen ropisevan, mutta pian hän haistoi savun ja tajusi, että talo on liekeissä.

– Tilanne oli todella sekava ja olin jossain määrin paniikissa, niin en ihan tarkalleen osaa kuvailla sitä tilannetta, nainen kommentoi tilannetta poliisille.

Perhe pääsi ulos, kun apuun rientäneet naapurit tulivat ulko-ovelle.

Myöhemmin kuulusteluissa nainen oli hämmästynyt siitä, että palon sytytti hänen ex-miehensä.

– En olisi ikinä uskonut, että hän tekisi tällaista.

Kysymykseen siitä, miksi mies olisi palon sytyttänyt nainen vastasi:

– Uskoisin hänen ajatelleen, että koska olemme nyt lopullisesti eronneet, niin ellei hän meitä saa, niin ei sitten kukaan muukaan. En osaa mitenkään ymmärtää, miten hän tällaiseen pystyisi.

"Minua kaduttaa"

Nainen kertoi myös, että mies oli suhteen aikana muun muassa valehdellut ja tehnyt katoamistemppuja, jolloin häneen ei saanut yhteyttä jopa viikkoon.

Naisen mukaan mies ei myöskään ottanut vastuuta tekemisistään. Mies ei ollut esimerkiksi kertonut naiselleen rikostaustastaan. Mies oli joitain vuosia sitten tuomittu lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, joka oli tapahtunut vajaat 10 vuotta sitten.

Tulipalosta mies kuitenkin lupasi ottaa vastuun.

Hän kertoi poliisikuulusteluissa, että ottaa vastuun siitä, että vakuutusyhtiö tulee vaatimaan häneltä korvauksia uuden talon rakentamisesta.

– Haluan sanoa, että minua kaduttaa, harmittaa, ärsyttää ****** (nimi salattu) puolesta. Olen aiheuttanut paljon harmia myös läheisilleni. Tehtyä ei saa tekemättömäksi. Anteeksi haluaisin pyytää, mies tilitti kuulustelijalle.

Mies selitti myös, että hänen oli ainoastaan tarkoitus jollain tavalla säikäyttää ex-vaimoaan.

– Tarkoitus oli vain tehdä pieni merkki, että olen käynyt.

Tapausta alettiin puida Helsingin käräjäoikeudessa aiemmin tällä viikolla, tiistaina. Käräjäoikeudessa tapauksen taustat eivät vielä yleisölle auenneet, sillä käräjäoikeus päätti käydä koko oikeudenkäynnin suljetuin ovin.

Syyttäjä vaatii miehelle käräjillä rangaistusta kolmesta murhan yrityksestä ja tuhotyöstä. Mies on kiistänyt rikosnimikkeet, vaikka onkin myöntänyt tekojaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja