Mainos

Vantaalaisnaisen kauhunhetket: Entinen miesystävä tukki asunnon uloskäynnin tavaroilla ja tuikkasi kasan tuleen – molemmat pelastettiin parvekkeelta

Mies sytytti Vantaalla tuleen asunnon, jossa hän oli asunut entisen naisystävänsä kanssa. Palavasta rakennuksesta pelastunut nainen kertoi kauhunhetkistä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa, jossa mies tuomittiin teosta usean vuoden vankeuteen.

Hengenvaarallinen tilanne sattui viime lokakuussa. Pariskunta oli tuolloin eronnut, ja miehen oli ollut tarkoitus muuttaa pois asunnosta. Kaksikko oli kuitenkin vielä majaillut saman katon alla.

Nainen kertoi oikeudessa, että tapahtumapäivänä mies oli tullut töistä kotiin levottoman oloisena. Mies ei ollut ensin suostunut kertomaan, mistä oli kyse. Tuntien tivaamisen jälkeen hän oli kuitenkin paljastanut pelkäävänsä, että joku tunkeutuisi asuntoon.

Tämän jälkeen mies oli siirtänyt asunnon eteiseen sekä ulko-oven eteen tavaraa ja sytyttänyt tavarakasan tuleen, nainen kertoi.

Ikkunat mustuivat ja karmit pullistuivat

Tuli levisi oveen, kattoon ja porraskäytävän kattorakenteeseen. Asunnon valtasi savu, jota tuprutti myös taloyhtiön rappukäytävään.

Naisen mukaan mies puhui palon yltyessä sekavia – vuoroin kuolemasta ja vuoroin pelastumisesta. Naisen mukaan mies ei kuitenkaan vaikuttanut tilanteessa hätääntyneeltä.

Nainen pakeni parvekkeelle. Sieltä hän näki, miten asunnon ikkunat mustuivat ja ikkunoiden karmit pullistuivat.

Oikeudessa nainen kertoi pelänneensä, että asunto räjähtäisi. Pelastajat kuitenkin saapuivat paikalle ajoissa ja noukkivat naisen sekä miehen asunnon parvekkeelta turvaan.

Vaikka tilanteesta selvittiin ilman henkilövahinkoja, tilanne järkytti naista syvästi. Oikeudessa hän kertoi saaneensa tulipalon jälkeen päivittäin paniikkikohtauksia ja olleensa lamaantunut. Naisen mukaan palo tuhosi hänen koko omaisuutensa.

Mies katui tekoaan

Mies sai tempauksensa johdosta syytteen törkeästä tuhotyöstä. Oikeudessa hän myönsi sytyttäneensä palon ja katuvansa tekoaan. Hänen mielestään teko ei kuitenkaan ollut törkeä.

Oikeus näki toisin. Rakennuksessa oli ollut palon aikaan yli 20 ihmistä, joille tulipalo oli aiheuttanut vakavaa vaaraa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1977 syntyneen miehen törkeästä tuhotyöstä kolmen vuoden vankeusrangaistukseen. Samassa yhteydessä mies tuomittiin myös huumausaineen käyttörikoksesta, sillä hänellä oli ollut hallussaan pieni määrä amfetamiinia ja kannabista.

Maksettavaa miehelle kertyi runsaasti, sillä oikeus määräsi miehen korvaamaan entiselle avopuolisolleen 6 000 euroa vahingoittuneesta omaisuudesta, 3 500 euroa teon aiheuttamasta kärsimyksestä sekä 1 500 euroa teon aiheuttamasta henkisen tilan järkkymisestä.

Tuomittu vetosi järkkyneesen mielenterveyteen

Mies on valittanut tuomiosta.

Jo käräjäoikeudessa mies vaati, että rangaistusta määrättäessä olisi otettu huomioon hänen mielenterveytensä järkkyminen. Hän kertoi kärsineensä tapahtuma-aikaan pelkotiloista, jotka olivat johtuneet siitä, että hän oli kokenut fyysistä uhkailua.

Mies kertoi oikeudelle, että hänen ovellaan oli käyty pahoinpitelytarkoituksessa ja että hänen autonsa renkaita oli puhkottu useampaan otteeseen. Uhkailun syy ei tuomiosta ilmene.

Pelkotilaansa mies oli kertomansa mukaan lääkinnyt nauttimalla amfetamiinia. Osin tästä syystä oikeus ei antanut miehen väitteille mielenterveyden järkkymisestä painoarvoa. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja