Syyttäjä: Kuopiolaiset vanhemmat aiheuttivat itse perheen kodin tuhoutumisen tulipalossa – vanhemmat ja neljä lasta nukkuivat palon alkaessa

Syyttäjän vaatii kuopiolaisille vanhemmille ehdollista vankeusrangaistusta siitä, että nämä aiheuttivat omakotitalonsa tuhoutumisen tulipalossa. Nelilapsinen perhe oli nukkumassa palon alkaessa.

Vanhemmat ja heidän neljä alaikäistä lastaan ehtivät talosta ulos viime tingassa, mutta menettivät kotinsa ja koko omaisuutensa palossa.

Tulipalo tapahtui loppiaisena 2022, ja tapahtuma nousi valtakunnallisiin otsikoihin, kun vanhemmat kertoivat itse kotinsa menettämisestä jukisuudessa.

Syyttäjä vaatii 31-vuotiaalle miehelle ja 34-vuotiaalle naiselle rangaistusta vaaran aiheuttamisesta ja törkeästä petoksesta. 

Syyttäjän mukaan mies tyhjensi paloa edeltävänä iltana omakotitalon tulisijoista tuhkaa, hiiliä ja kyteviksi jääneitä kekäleitä muovipussiin ja jätti pussin kuistille. Nainen havaitsi pussin paikan ja huomautti yöllä siitä miehelleen.

Kumpikaan vanhemmista ei kuitenkaan siirtänyt pussia pois, vaan perhe kävi nukkumaan. 

Aamuyön aikana pussi sytytti kuistin tuleen. Palo levisi koko talon rakenteisiin.

Syyttäjän mukaan pariskunta peitteli tekemisiään hakiessaan vakuutusyhtiöltä korvausta palosta.

Vanhemmat kiistävät

Vanhemmat kiistävät syyllistyneensä rikoksiin. Mies kiistää jättäneensä syyttäjän kuvauksen mukaista muovipussia talon kuistille.

Mies toteaa kirjallisessa vastauksessaan, että on perätön väite, että hän olisi aiheuttanut omille lapsilleen vaaraa. Lisäksi mies kritisoi syyttäjän esittämää tapahtumainkulkua erikoiseksi.

– Lienee selvää myös se, että mikäli kekäleet olisivat olleet syyttäjän kertomalla tavalla vaarallisia, olisi jo muovipussi sulanut siinä vaiheessa, kun niitä olisi muovipussiin laitettu, hän toteaa kirjallisessa vastauksessaan.

Miten pitää toimia, jos kodissa syttyy tulipalo? 3:46
Katso videolta, miten pitää toimia, jos kodissa syttyy tulipalo.

Naisen mukaan tulipesiä ei tyhjennetty edeltävänä iltana vaan kaksi vuorokautta ennen palon syttymistä. Hänen mukaansa tuhkat eivät voi sytyttää paloa enää näin pitkän ajan jälkeen.

– Kuumien tuhkien säilöminen ohuessa muovipussissa ei muutoinkaan ole uskottavaa. Ohut muovipussi olisi sulanut tai syttynyt palamaan saman tien, jos sellaiseen olisi laitettu kuumia noin 600–400 asteisia kekäleitä, nainen selvittää omassa kirjallisessa vastauksessaan.

– Lisäksi kuumat kekäleet olisivat varmasti kyteneet ja kärynneet muovipussissa niin, että talossa olleet ihmiset olisivat sen haistaneet.

Molemmat vanhemmat toteavat, että palonsyytutkinnassa palon syttymissyy on jäänyt epäselväksi.

"Roskapussi kuulemma palaa"

Syyttäjä vetoaa siihen, mitä pariskunta on kertonut tapahtumista poliisin esitutkinnassa. Syyttäjän mukaan mies myönsi vieneensä tuhkapussin kuistille ja kertoi, että hänen puolisonsa oli nalkuttanut siitä.

– Eteinen tulessa... roskapussi kuulemma palaa, nainen taas kertoi hätäkeskuspuhelussa.

Lisäksi mies kertoi kuulusteluissa, ettei hän "kehdannut" kertoa tuhkapussista vakuutusyhtiölle, koska se nolotti häntä niin paljon. Nainen taas kertoi poliisille, että pelkäsi huolimattomuuden aiheuttamia seurauksia ja vakuutusyhtiön suhtautumista siihen.

Naisen mukaan pariskunta päätti siksi olla puhumatta tuhkapussista, vaikka hän tiesi sisimmässään asian oikean laidan.

Yli tuhat ihmistä suri Hakunilan tulipalon uhreja – äiti ja neljä lasta laskettiin haudan lepoon 1:43
Vantaan Hakunilassa kuoli äiti ja neljä lasta, yli tuhat ihmistä suri heitä thautajaisissa.

Pohjois-Savon käräjäoikeus antaa asiasta ratkaisunsa myöhemmin.
Lue myös: Hakunilan tulipalosta uutta tietoa: Kiuas ollut päällä palon syttyessä

Lue myös:

    Uusimmat