Erikoinen välikohtaus Helsinki-Vantaalla: Vieraidensa kohteluun kypsynyt mies tulistui rajavartijoille – ei suostunut poistumaan paikalta, vaikka virkamiehet vakuuttivat, että kaikki on kunnossa

Helsinki-Vantaan lentoasemalla sattui viime vuonna erikoinen välikohtaus, kun Israelista saapuneiden vieraidensa kohteluun puuttunut mies tulistui rajavartijoille niin, että joutui selvittämään käytöstään vielä tuomarinkin edessä.

Tilanne sai alkunsa, kun Israelin-vieraiden lentokone laskeutui ja seurue joutui selvittämään maahantulonsa edellytyksiä rajaviranomaisille. Käytännössä henkilöt siis joutuivat esittämään passinsa ja muut rajanylitykseen oikeuttavat asiakirjat. 

Tilanteessa ei ilmennyt mitään syytä, jonka nojalla vieraiden maahanpääsy oltaisiin haluttu evätä. Vieraita vastassa ollut mies kuitenkin tulistui rajavartijoiden toimista niin, että vaati päästä puheille näiden esimiehen kanssa.

Syyte haitanteosta virkamiehelle

Toive kuultiin, ja mies tapasikin esimiehen rajavartiolaitoksen päivystyksen odotustilassa. Siellä kiihtynyt mies ihmetteli, miksi hänen vierailtaan oli kyselty kysymyksiä.

Rajavartiolaitoksen työntekijä avasi miehelle Suomen ulkomaalaislain sisältöä, ja sitä, että vieraiden saapumisessa maahan ei nähty mitään ongelmaa. Asian kerrottiin olevan loppuun käsitelty, ja että mies voisi vieraineen poistua paikalta.

Tähän mies ei kuitenkaan suostunut. 

Mies kieltäytyi poistumasta ilmeisen hanakasti, sillä asiasta tehtiin lopulta rikosilmoitus. 

Tapaus eteni Vantaan käräjäoikeuteen, missä asiaa ruodittiin viime kesänä. Lentoasemalla tulistunutta miestä syytettiin haitanteosta virkamiehelle.

Ei rikosta

Syyttäjän mukaan mies oli "oikeudettomasti estänyt tai yrittänyt estää julkisen vallan käyttöä sisältävän virkatoimen suorittamista tai vaikeuttaa sitä".

Syyttäjän mukaan kyse oli siitä, ettei mies ollut poistunut rajavartiolaitoksen tiloista, vaikka häntä oli useasti käsketty.

Mies kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa mitään käskyjä ei oltu annettu.

Syyte kaatui. Syynä oli, ettei asiassa todistajana ollut rajavartiolaitoksen työntekijäkään ollut kertonut, että miestä olisi nimenomaisesti käsketty poistumaan. Miehelle oli kyllä selvitetty, että asia on loppuun käsitelty, mutta varsinainen poistumiskäsky viranomaisilta unohtui.

Vantaan käräjäoikeus antoi ratkaisunsa asiassa noin kuukausi sitten.

Lue myös:

    Uusimmat