Mainos

Erikoinen tekstiviesti Aarnio-käräjillä - viittaus Ruotsin signaalitiedusteluun

Syyttäjä Mikko Männikkö sai maanantaina esiteltyä loputkin kirjalliset todisteensa Jari Aarnion ja kahdeksan muun syytetyn Trevoc-käräjillä. Todisteiden lomassa putkahti esille mielenkiintoinen tekstiviesti aivan päivän päätteeksi.

Juttua on nyt puitu kahdeksan päivää ja 22 on jäljellä. Syytteiden lukemisen ja asiaesittelyjen jälkeen käsiteltiin syyttäjän yli 800 kirjallista todistetta.

Syyttäjä teemoitti todisteensa. Ensimmäinen teema liittyi siihen, miten Aarnio valmisteli ja järjesteli poliisin ostoja Trevocista. Toinen teema nivoutui siihen, miten Aarnio hankki salaa itselleen osuuden Trevocista. Kolmannessa teemassa oli kyse Aarnion vallankäytöstä Trevocissa.

Erikoinen tekstiviestisarja

Yksi maanantain viimeisimmistä todisteista oli päivätty marraskuuhun 2013. Viikkoa ennen kiinniottoaan Jari Aarnio kysyi seurantalaiteyhtiö Trevocin johtohahmolta Pasi Patamalta neuvoja poliisin strategiapäivillä edessä olevaan puheeseen.

Syyttäjän mukaan Aarnio tosiasiassa markkinoi tilaisuudessa osin omistamansa Trevocin tuotteita.

Kyse oli Pataman viimeisistä viesteistä Aarniolle.

Viesteissä Patama korostaa Trevocin kotimaisuutta ja viimeisessä viestissä toteaa: ”Ja eikös ole kummallista, että näinä aikoina suomessakin on viranomaisille ’ilmaiseksi tarjottuja’ järjestelmiä, joiden rahoitukseen on osallistunut ulkomaiset tiedusteluviranomaiset (FRA).”

FRA ei viittaa tässä Ranskaan, vaan Ruotsin signaalitiedusteluun, Försvarets radioanstaltiin. Trevocin johtohahmon vihjeen mukaan keskusrikospoliisin käyttämissä laitteistoissa olisi sellaista tekniikkaa, jonka kehitystä Ruotsin tiedustelupalvelu on rahoittanut. Tuohon aikaan Trevoc ja keskusrikospoliisi ikään kuin kilpailivat viranomaisasiakkaista. Kotimaisuus oli Trevocin paras myyntivaltti.

Käräjillä on puitu lukuisia dokumentteja, joissa on viitattu krp:n käyttämään ja muille suomalaisille poliisilaitoksille välittämään ruotsalaiseen tekniikkaan, mutta ne ovat olleet mustattuja.

Toinen tiedusteluviittaus

Aiemmin samana vuonna Patama lähetti Aarniolle jälleen kerran viestiä keskeneräisistä Trevocin asioista. Tällä kertaa käytettiin Jaakko Pentinhelmiäisen nimellä olevaa icloud-osoitetta.

Syyttäjän mukaan viesti osoitti, että Aarnio oli mukana päättämässä Trevocin asioista.

 

Aarniolle lähettämässä viestissä Patama luetteli pitkän listan keskeneräisiä myynti- ja tehtävänhankkeita.

Puolustusten mukaan sähköpostissa mainittiin myös Helsingin poliisilaitoksen tilaus, joten asiakirja oli lähetetty Aarniolle sen takia.

Huomiota kyseisessä viestissä kiinnittää kuitenkin sana "Palantir". 

Amerikkalaisyritys on alunperin Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:nkin rahoittama yritys, joka on verkkotiedustelun ytimessä. Muualta esitutkinta-aineistosta selviää, että Trevocilla on ainakin ollut kehitysyhteistyösopimus Palantirin kanssa.

Paljon viestejä

Muuten syyttäjä jatkoi maanantaina sadoilla tekstiviesteillä ja sähköposteilla sen osoittamista, että Aarnio oli mukana päättämässä Trevocin asioista.

Esimerkiksi tässä Patamalle lähetetyssä keväällä 2013 viestissä syyttäjän mukaan Aarnio järjesteli Trevocin hallituksen muutosta, kun yksi jutussa syytetyttynä oleva lakimies piti saada yrityksen toimitusjohtajan paikalta pois.

 

Aarnion puolustuksen mukaan osingot kiinnostivat, koska lakimies oli hänelle velkaa.

Trevoc-oikeudenkäynnin kirjalliset todisteet

Syyttäjällä on 811 kirjallista todistetta. Niitä on puitiin kuusi päivää.

Teema: Kaupat poliisin kanssa

Ti 20.1.: "Tsiigaa ja tee punasel ja lähetä back"

Ke 21.1.: Syyttäjä todisteli Aarnion kaksoisroolia tekstiviesteillä

Teema: Aarnion omistus Trevocissa

Ma 26.1.: Syyttäjä: Jari Aarnio oli raskauttavien sähköpostien mystinen J

Ti 27.1.: Syyttäjän verkko tiheni Aarnio-käräjillä

Teema: Aarnio Trevocin päättäjänä

Pe 30.1.: Syyttäjän vyörytys jatkui


Oikeudenkäynti jatkuu keskiviikkona, jolloin alkaa puolustusten kirjallisten todisteiden esittely. Se vienee 2-3 päivää.

Oheisista linkeistä (vasemmalla) voi lukea millaisia kirjallisia todisteita aiempina päivinä on esitetty.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.