Erikoinen sairaus: Voiko mies olla allerginen omalle siemennesteelleen?

Melko tuntematon oireyhtymä saa miehen sairastumaan aina ejakuloimisen jälkeen pahaan flunssaan. Onko oireyhtymän taustalla miehen allergia omalle siemennesteelleen?

Erikoisesta oireyhtymästä kärsivät miehet sairastuvat ejakuloinnin vuoksi. Tutkijat ympäri maailmaa ovat pyrkineet selvittämään syytä sairastumisen takana.

Post-orgasmic illness syndrome (POIS) eli vapaasti suomennettuna Orgasminjälkeinen sairastumissyndrooma laukaisee miehillä ejakulaation jälkeen joskus hyvinkin voimakkaita flunssan oireita. Korkea kuume, vuotava nenä, voimattomuus, kasvojen punotus ja lyhytaikaisen muistin heikkeneminen ovat tästä oireyhtymästä kärsiville miehille tavallisia oireita ejakuloinnin jälkeen.

Maailmalla on joukko miehiä, jotka odottavat kuumeisesti tutkijoiden selvittävän syyt oireyhtymän takana. Toistaiseksi lääkettä oireisiin ei ole löytynyt.

31-vuotias Jason on kärsinyt oireyhtymästä murrosiästä saakka. Joka kerta kun Jason ejakuloi, saa hän pahat flunssan oireet. Flunssa puhkeaa hänelle tyypillisesti noin 20 minuuttia ejakulaation jälkeen ja oireet kestävät tyypillisesti pari viikkoa. Oireiden vakavuuden vuosi syndrooma on tuhonnut Jasonin seksielämän täysin.

– Tilanne on nyt se, että minä en harrasta seksiä, enkä ejakuloi. Tämän vuoksi olen ollut jo vuoden harrastamatta seksiä, Jason kertoo avoimesti.

Alunperin POIS-syndroomaa pidettiin psykologisena vaivana, mutta nykyään on tutkittu jopa sitä, johtuvatko oireet miesten allergiasta omalle siemennesteelleen. Utretchtin yliopistossa alankomaalaistutkijat ovat edenneet tutkimuksissaan. Joukolle oireyhtymästä kärsiviä miehiä tehtiin allergiatesti, jolla selvitettiin, miten heidän elimistönsä reagoi heidän omaan siemennesteeseensä.

Tutkimustulosten perusteella voitiin päätellä, että 88 prosenttia tutkimukseen osallistuneista oireyhtymästä kärsivistä miehistä oli allergisia omalle siemennesteelleen. Tutkimuksissa oli mukana 33 alankomaalaista miestä, joilla oireyhtymä on todettu. Tuloksen toteamisen jälkeen miehille on annettu siedätyshoitoa ja tulokset ovat puhuneet puolestaan: useiden oireyhtymästä kärsivien oireet ovat vähentyneet merkittävästi

Toiset tutkijat suhtautuvat alankomaalaisen yliopiston tutkimuksiin kyseenalaistavasti. New York-Presbyterian Hospital Columbian johtaja David Resnick ihmettelee sitä, että mikseivät POISistä kärsivät miehet saa allergisia reaktioiota jo siinä vaiheessa, kun heidän elimistössään valmistuu siemenneste.

– Jos he olisivat allergisia, reaktio syntyisi myös silloin kun spermaa tuotetaan, Resnick toteaa.

Jää nähtäväksi, miten POIS-syndrooman tutkimuksissa tulevaisuudessa edetään ja saavatko Jason ja hänen kohtalotoverinsa vielä apua kiusallisen sairautensa kanssa


AVA

Lähde: Men's Health

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja