Mainos

Epävarmuus karkottamassa kansainvälisiä kaivosjättejä Suomesta

Luonnonsuojelulainsäädännön epäselvyys erityisesti erämaa- ja Natura-alueilla uhkaa karkottaa kansainvälisiä malminetsintäyhtiöitä Suomesta.

Ympäristöministeriö vaatii kaivostoiminnan ympäristövaikutusten arvioinnin aloittamista nykyistäkin varhaisemmin jo valtausvaiheessa.

Epäselvät luonnon suojelumääräykset uhkaavat useaa malmiesiintymää varsinkin Lapissa.

Kauppa- ja teollisuusministeriössä pelätään, että isot kansainväliset kaivosyhtiöt lopettavat malminetsinnän monilla kohteilla, kun esiintymän hyödyntämisestä ei ole täyttä varmuutta.

- Ensinnäkin on esiintymiä, jotka esiintyvät joko Natura-alueella tai sen vieressä. Nyt ei tiedetä, millä tavalla kaivostoiminta on mahdollinen Natura-alueilla, kertoo kaivosylitarkastaja Krister Söderholm kauppa- ja teollisuusministeriöstä.

Ympäristöministeriöillä on täysin eri näkemys ympäristöseikoista. KTM soveltaisi höllästi nykyisiä säädöksiä, ympäristöministeriö hakee uutta kaivoslakia, jossa ympäristövaikutusten arviointi vaadittaisiin jo valtauksia tehtäessä.

Ensimmäiset yhtiöt ovat hakemassa valtauksia erämaa-alueille ja kaivospiiriä Natura alueen viereen. Linjanveto näiden kohteiden ympäristövaikutusten merkittävyydestä näyttää samalla, toteutuuko ulkomaisten yhtiöiden vetäytymisuhka Suomesta.

Etsintää tehdään aktiivisesti

Malminetsintä on Suomessa nyt erittäin vilkasta. Valtausvarauksia on myönnetty tänä vuonna noin 1 400, mikä on kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Valtauksia on myönnetty 400, mikä sekin on selvästi viime vuotta enemmän.

Vain noin yksi prosentti valtauksista johtaa kaivostoimintaan. Malminetsintä on siirtynyt käytännössä lähes kokonaan ulkomaalaisten yhtiöiden harteille.

Myönnettyjä kaivospiirejä on nyt noin 14 000 hehtaaria, mikä on 0,04 prosenttia Suomen kokonaispinta-alasta. Kaivospiireistäkin tuotannossa on vain puolet.

Vastaavasti esimerkiksi Natura-alueita on 4,9 miljoonaa hehtaaria eli 14 prosenttia Suomen pinta-alasta.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 14.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.