Epäpoliittisuus antaa etumatkaa vaaleissa USA:ssa

Poliittisen kokemuksen puute ei ole amerikkalaisessa vaalisirkuksessa puute, päinvastoin. Päivänpolitiikan ulkopuolelta kannuksensa ansainneet tulokkaat, kuten näyttelijät, urheilijat ja sotilaat, ovat varsin usein ponnahtaneet näkyvästi poliittiselle kentälle.

Politiikan ulkopuolelta ponnistavilla on selvä etu amerikkalaisvaaleissa. Urheilu, näytteleminen tai sotilasura pätevöittävät politiikkaan, ainakin Yhdysvalloissa. Syitä on tutkijoiden mukaan monia: julkkiksilla on usein rautaista esiintymiskokemusta sekä itsetietoisuutta. Urapoliitikko on hyvin varovainen, tulokas voi sen sijaan lupailla varsin suuria ilman sen suurempia ongelmia. Päivänpolitiikassa ryvettymätön ehdokas voi vedota myös riippumattomuuteensa erilaisista eturyhmistä, eikä menneisyyden painolastina ole poliittisia lehmänkauppoja. Ilmiö on näkyvissä nytkin. Näyttelijä, kehonrakentaja Arnold Schwarzenegger on vahvin ehdokas Kalifornian kuvernööriksi. Eläkkeelle vetäytynyt kenraali Wesley Clark ponnahti puolestaan suoraan demokraattipuolueen presidenttipörssin kärkeen.

Kriisit auttavat ulkopuolisia

Tutkijoiden mukaan julkkisehdokkaat menestyvät parhaiten olosuhteissa, joissa äänestäjät tuntevat, että puoluepoliittiset kiistat ajavat heidän etujensa yli. Kalifornian talouskriisi on siitä oiva esimerkki. Vuonna 1992 kolmannen puolueen ehdokas, monimiljonääri Ross Perot keräsi presidentinvaaleissa lähes 20 prosentin äänisaaliin varoittelemalla Yhdysvaltain budjettivajeen ongelmista. Wesley Clarkin armeijatausta puolestaan antaa sen vaikutelman, että hän pystyy kohentamaan Yhdysvaltain haurasta turvallisuutta. Yhdysvaltain poliittista kirjoa kaventaa se, että maassa on vain kaksi valtapuoluetta.

Kaikki eivät menesty


Yhdysvalloissa varsin moni tunnettu hahmo on singahtanut poliittiselle tähtitaivaalle muulta kuin puolueen riveistä. Jotkut ovat onnistuneet hyvin: vuonna 1952 presidentiksi valittu Dwight Eisenhower oli armeijan kenraali, ja hänestä tuli erittäin suosittu maan johtaja. Näyttelijä Ronald Reagan valittiin ensin Kalifornian kuvernööriksi ja sitten Valkoiseen Taloon. Hän oli myös hyvin arvostettu.

Kaikki eivät ole kuitenkaan olleet yhtä onnekkaita. Riippumaton painitähti Jesse Ventura valittiin vuonna 1998 Minnesotan kuvernööriksi, ja aluksi hänen suosionsa oli huikea. Kauden päätteeksi hänen suosiolukunsa olivat rysähtäneet pohjalukemiin. Republikaaninen miljonääri Michael Bloomberg kipusi vuonna 2001 demokraattivaltaisen New Yorkin kaupungin pormestariksi. Hän lupasi pistää talousongelmissa kamppailevan kaupungin talousasiat kuntoon. Itsevaltainen talousjohtajan tyyli ei ole kuitenkaan sopinut pormestarin rooliin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat