Entä jos poikien ympärileikkaukset kiellettäisiin? "Juutalaisyhteisö näivettyisi Suomesta pois"

Entä jos poikien ympärileikkaukset kielletään? "Juutalaisyhteisö näivettyisi Suomesta pois" 5:08
Katso videolta, miksi ympärileikkaus kuuluu niin olennaisesti juutalaiseen perinteeseen.

Poikalasten ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset ovat maailmalla yleisiä. Suomessa herää aika ajoin keskustelu siitä, että leikkaukset loukkaavat lapsen fyysistä koskemattomuutta.

Poikien ympärileikkauksella on pitkät perinteet muun muassa juutalaisuudessa ja islamissa. Suomessa asuu oikeusministeriön mukaan myös esimerkiksi Etiopian ortodoksiseen kirkkoon kuuluvia henkilöitä, joiden keskuudessa poikien ympärileikkaus on yleistä.

Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik kertoo MTV Uutisille, että juutalaiseen perinteeseen kuuluu poikalapsen ympärileikkaus kahdeksan päivän iässä.

– Uskonnollinen perinteemme liittyy siihen, että ympärileikkaus on merkki liitosta Jumalan kanssa.

Suomessa muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja lapsiasiavaltuutettu ovat ilmaisseet, että poikien ympärileikkaus loukkaa fyysistä koskemattomuutta ja lapsen oikeutta määrätä itsestään ja kehostaan. Nadbornik on eri mieltä. 

– Leikkaus ei loukkaa lapsen itsemääräämisoikeutta sen enempää kuin lapsen kylvettäminen. Nämä ovat päätöksiä, joita vanhemmat tekevät lapsen puolesta. 

Vastasyntyneille tehdään Suomessa ympärileikkauksia jopa kotona 1:22
Videolla kerrotaan, mistä poikien ei-lääketieteellisessä ympärileikkauksessa on kyse.

Ylilääkärin mukaan kivuliasta, Nadbornikin mukaan ei 

MTV Uutisten haastatteleman Uuden lastensairaalan urologian osastonylilääkärin, professori Seppo Taskisen mukaan ympärileikkaus aiheuttaa vauvalle kipua. Nadbornik on toista mieltä. Hän ei edes vertaisi sairaalassa kirurgin tekemää ympärileikkausta juutalaisperinteessä tehtävään ympärileikkaukseen, jonka voi suorittaa tuttu lääkäri nopeana toimenpiteenä perheen kotona.

– Lapsi tuntee kahdeksan päivän iässä hyvin vähän kipua. Hermoradat eivät ole kehittyneet kuten aikuisella. Juutalainen lääkäri käyttää aina kivunlievitystä ympärileikatessaan, sanoo Nadbornik. 

Suomen juutalaisyhteisöön kuuluu noin 2 000 ihmistä. Mitä jos Suomi päättäisikin kieltää poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset?

– Tietyn ajanjakson kuluessa juutalaisyhteisö näivettyisi pois, toteaa Nadbornik.

Poikalasten ympärileikkaukset ovat yleisiä muun muassa Lähi-idässä, osassa Afrikkaa ja Yhdysvalloissa.

Katso videolta, miksi ympärileikkaus kuuluu niin olennaisesti juutalaiseen perinteeseen!

Lue myös:

    Uusimmat