Mainos

Enso paransi reilusti

Metsäjätti Stora-Enson toimitusjohtaja Jukka Härmälä uhkui itsevarmuutta, kun hän esitteli tänään ruotsalais-suomalaisen yhtiön viime vuoden tuloksen. Myös alkaneen vuoden näkymät ovat hyvät. Voitto kasvoi selvästi, kun paperituotteiden hinnat alkoivat vahvistua kesällä ja Storan ja Enson fuusiosta on saatu hyötyjä irti laskettua nopeammin. Alun perin viime vuoden tavoite oli noin 300 miljoonaa markkaa. Siihen tuli yli toinen mokoma lisää. Härmälän mukaan onkin selvää, että kolmen vuoden ohjelman mukaiset, yhteensä lähes 1,8 miljardin markan säästöt saavutetaan ennen määräaikaa eli vuotta 2002. Itse ohjelmaa ei muuteta.

-Olemme erittäin tyytyväisiä, hän sanoi useampaan kertaan Helsingistä Tukholmaan videoidussa englanninkielisessä tulosesittelyssä. Härmälän tyytyväisyyttä lisäsi varmasti se, että jo tuloksensa esitelleiden suomalaisyhtiöiden vertailussa Stora-Enso pärjäsi tällä kertaa hyvin. Liikevaihtoon suhteutettuna eniten liikevoittoa tuli sanomalehtipaperin valmistuksesta. Voiton osuus myynnistä oli hieman päälle 18 prosenttia. Suurin nousu tilastoitiin sellun myynnistä. Liikevoiton osuus myynnistä nousi edellisvuoden 1:stä lähes 10 prosenttiin. Koko tuotearsenaalissa saldo oli 13,3 prosenttia.

Kun Stora-Enson tulosta vertailtaessa otetaan huomioon vuoden 1998 tulosta heikentäneet poikkeuserät ja viime vuonna myydyistä toiminnoista saadut voitot, tulos rahoituserien nousi runsaat 1,3 miljardia markkaa 6,2 miljardiin markkaan. Viralliset luvut ovat vajaat 1,2 miljardia euroa (6,8 mrd mk) ja 339 miljoonaa euroa (2,0 mrd mk).

Tunnusluvut tavoitteissa

Härmälä kertoi, että synergiahyödyt on saatu tehostamalla ostoja, logistiikkaa, myyntiä ja hallintoa. Hyödyt näkyivät selvimmin aikakauslehtipaperissa, hienopaperissa ja sahatavarassa. Kun fuusiosta on onnistuttu ottamaan edut tavoiteltua nopeammin, myös viime vuoden tunnusluvut ovat Härmälän mukaan tavoitteiden mukaiset. Sijoitetulle pääomalle tuottoa tuli 12,3 prosenttia. Lisäys oli kaksi prosenttiyksikköä, kun vuoden 1998 tuloksessa otetaan huomioon poikkeuserät. Yhtiön tavoite on 13 prosenttia suhdannekierron aikana. Osinkoa kaavaillaan jaettavaksi jopa tavoitetta enemmän. Esitys on 40 senttiä eli 2,38 markkaa.

Yritysostoja odotellaan

Ei ole yllätys, kun Härmälä toisti yhtiön hakevan kasvua yritysostoin. Sen enempää asiasta on pörssiyhtiön johtajalta turha udella, mutta viime aikoina osoitteen on arveltu olevan Amerikassa. Rahasta ei ole puutetta, kun voimalaitosten myynti Fortumille saadaan päätökseen ja vielä ostajaa odottavalle Pohjolan Voiman osakkeille löytyy ostaja. Ostosuunnitelmiin sopii hyvin myös hallituksen suunnitelma hakea yhtiökokoukselta valtuuksia yhtiön omien osakkeiden ostoon.

Härmälä tosin tähdensi, että niiden käytöstä päätetään erikseen. Toinen vaihtoehto on niiden mitätöinti ja näin yhtiön osakkeen arvon nostaminen. Stora-Enson liikevaihto oli 10,6 miljardia euroa eli 63,2 miljardia markkaa. Lisäys edellisvuodesta oli hieman päälle yhden prosentin. Liikevaihdolla mitattuna Stora-Enso on maailman toiseksi suurin metsäyhtiö.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.