Ukrainan armeija kertoo vallanneensa takaisin kyliä Donbassin alueella – MTV seurasi Ukrainan sotaa

Ukrainan sodan taistelutilanteen uusimmat käänteet 6:37
Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Janne Mäkitalo käy läpi viimeisimmät tiedot Ukrainassa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 24. lokakuuta 2022.  

  • Ukrainan armeija kertoo ajaneensa venäläisjoukot pois useista kylistä maan koillisosassa
  • Venäjän on väittänyt Ukrainan valmistelevan "likaisen pommin" käyttöä, länsimaat tyrmänneet väitteet
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona 21. syyskuuta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

TÄMÄ SEURANTA ON PÄÄTTYNYT. MTV UUTISET SEURAA SOTAA JOKA PÄIVÄ UUDESSA ARTIKKELISSA.

23.22: Ukrainan armeija kertoo vallanneensa takaisin kyliä Donbassin alueella

Ukrainan armeija kertoo ajaneensa venäläisjoukot pois useista kylistä maan koillisosassa. Kyseessä on ensimmäinen viimeaikainen ukrainalaisilmoitus aluevoitoista Donbassin alueella.

Ukrainan armeija kertoi lausunnossaan ajaneensa vihollisjoukot pois Karmazynivkan, Mjasozharivkan ja Nevsken kylistä Luhanskin alueella ja Novosadovesta Donetskin alueella.


22.42: Ruotsin hallitus haluaa lähettää Ukrainalle raskaampia ja kehittyneempiä aseita

Ruotsin uusi porvarihallitus haluaa lähettää raskaampia ja kehittyneempiä aseita Ukrainan avuksi. Suomessa maanantaina vierailleen tuoreen puolustusministerin Pål Jonsonin mukaan kyseeseen voisivat tulla muun muassa itsenäisesti liikkuvat Archer-haupitsit tai RBS 70 -ilmatorjuntaohjukset, jotka tunnetaan Suomessa Ilmatorjuntaohjus 05 -nimellä.

– Saamme näinä päivinä puolustusvoimilta selvityksen, jossa he arvioivat sitä, mitkä asejärjestelmät voisivat tulla kyseeseen, Jonson kertoi STT:lle.

Jonsonin mukaan Ukrainan auttaminen on myös Ruotsin oman edun mukaista, koska Ukrainan puolustaminen on koko Euroopan puolustamista.

–  Kun Venäjä kiihdyttää sodankäyntiään, on meidänkin lisättävä tukeamme Ukrainalle, Jonson perustelee.

Hänen mukaansa Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun tuoreet väitteet, joiden mukaan Ukraina muka valmistautuisi käyttämään niin kutsuttua likaista pommia, ovat paitsi perusteettomia, myös linjassa Venäjän aiempien eskalaatiotoimien ja -puheiden kanssa.

20.57: Venäjän mukaan maan asevoimien komentaja keskusteli USA:n asevoimien komentajan kanssa 

Venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimov puhui maanantaina puhelimessa Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milleyn kanssa, Venäjän puolustusministeriö kertoi. Puheenaiheena oli jälleen Venäjän väite siitä, että Ukraina suunnittelisi käyttävänsä niin sanottuja likaisia pommeja sodankäynnissä. 

Venäjä on viime päivinä toistuvasti väittänyt, että Ukraina saattaa suunnitella hyökkäystä niin sanotun likaisen pommin avulla. Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi samasta asiasta sunnuntaina puhelinkeskusteluissaan neljän Nato-maan puolustusministerien kanssa. 

Likaisella pommilla tarkoitetaan räjähdettä, jossa tavanomainen räjähdysaine levittää radioaktiivista ainetta ympäristöön.

20.42: Hersonia uhkaa kaupunkisota – katso tilanne Etelä-Ukrainassa nyt videolta

Hersonia uhkaa kaupunkisota – katso tilanne Etelä-Ukrainassa nyt 2:55

19.07: Venäjän valesyytökset jatkuvat

Ukrainan puolustusministeriön ydin- ja kemiallisten aseiden päällikkö, luutnantti Igor Kirillov sanoo, että Venäjän joukkoja on valmisteltu operoimaan radioaktiivisen säteilyn ympäristössä. Lavrov viittasi samassa yhteydessä ”Ukrainan mahdolliseen provokaatioon”.

Puheet ovat jatketta viime päivinä nähdystä Venäjän informaatiovaikuttamisesta, jossa se yrittää syyttää Ukrainaa niin kutsutun ”likaisen pommin”, eli radioaktiivista materiaalia sisältävän pommin käytön valmistelusta.

Useat Nato-maat ja Ukraina ovat tuominneet nämä syytökset täysin perättöminä.

Ukraina on puolestaan syyttänyt Venäjän valmistelevan iskua itse ja yrittävän vierittää syyn Ukrainan niskoille.

Yhdysvaltojen viranomaisten mukaan ei ole merkkejä siitä, että Venäjä valmistautuisi käyttämään ydinaseita. Mikään ei myöskään viittaa biologisten tai kemiallisten aseiden käyttöön, kertoo uutistoimisto Reuters.

15.56: Ukrainan tiedustelupäällikkö: Venäjä siirtää uusia sotilasyksiköitä Hersoniin ja valmistautuu taisteluun  

Ukrainan puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Kyrylo Budanov sanoo, ettei Venäjä aio vetäytyä Hersonista, vaan päinvastoin valmistautuu taistelemaan siitä.

Vaikka Venäjä evakuoikin asukkaita, loukkaantuneita sotilaita ja kalustoaan, samaan aikaan se vahvistaa puolustustaan.

– He luovat illuusiota, että kaikki olisi menetetty. Kuitenkin samaan aikaan he siirtävät uusia sotilasyksikköjä alueelle ja valmistautuvat puolustamaan kaupungin katuja, Budanov sanoi ukrainalaisen Interfaxin haastattelussa maanantaina.

(REUTERS)

Katso myös: Majuri Antti Paronen kertoo, miksi joukkojen vetäminen joen toiselle puolelle voisi olla Venäjälle myös eduksi: "Se olisi iso ponnistus mille tahansa maavoimille maailmassa"

Tämä Hersonin tilanteesta tiedetään:"Se olisi iso ponnistus mille tahansa maavoimille maailmassa" 4:00

14.34: Venäjän mukaan Saksa ja Ranska eivät ole kiinnostuneita toimimaan välittäjinä Ukrainan sodassa 

Venäjän mukaan Ranska ja Saksa eivät ole osoittaneet mitään kiinnostusta toimia välittäjänä Ukrainan sodassa kun taas Turkki on toiminut aktiivisesti.

– Turkki suhtautuu eri tavalla kuin Ranska tai Saksa ja on kertonut halustaan jatkaa välitysyrityksiä. Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz eivät ole osoittaneet minkäänlaista halua kuunnella Venäjän kantoja tai osallistua välitysyrityksiin, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov toimittajille.

Turkki on ollut mukana kahdessa onnistuneessa välitysyrityksessä Ukrainan sodan aikana. Turkki oli mukana neuvottelemassa sopimusta, jolla sallittiin Ukrainan viljanvienti Mustallamerellä ja avitti myös syyskuussa järjestetyssä suuressa sotavankien vaihdossa.

(STT)

13.47: Länsimaat syyttävät Venäjää "likaisella pommilla" uhkailusta tekosyynä sodan kiihdyttämiselle

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu väitti sunnuntaina useiden Nato-maiden puolustusministereille, että Ukraina suunnittelisi käyttävänsä niin kutsuttua "likaista pommia", eli ydinmateriaalia sisältävää räjähdettä Hersonissa.

Shoigu keskusteli sunnuntaina toiseen kertaan kolmen päivän sisällä Yhdysvaltain puolustusministerin Lloyd Austinin kanssa. Lisäksi Shoigulla oli puhelinyhteys brittiläisen virkaveljensä Ben Wallacen kanssa. Aiemmin sunnuntaina Shoigu keskusteli puhelimessa Ranskan ja Turkin puolustusministereiden Sebastien Lecornun ja Hulusi Akarin kanssa.

Ranskan, Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen puolustusministerit julkaisivat maanantaina yhteislausunnon, jossa ne tyrmäsivät väitteet Venäjän propagandana ja vakuuttivat tukeaan Ukrainalle.

– Maamme tekevät selväksi, että torjumme kaikki Venäjän ilmiselvät valheelliset väitteet siitä, että Ukraina valmistelisi likaista pommia omalle alueelleen, lausunnossa todettiin.

– Maailma näkisi läpi kaikista yrityksistä käyttää tätä väitettä tekosyynä sodan kiihdyttämiseen.

Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi sanoi viime yönä, että Venäjä itse suunnittelee kyseistä hyökkäystä ja aikoo syyttää siitä Ukrainaa.

– Jos Venäjä soittelee ja sanoo Ukrainan valmistelevan jotain, se tarkoittaa yhtä asiaa: Venäjä on jo valmistellut kaiken, Zelenskyi sanoi.

– Eli kun Venäjän puolustusministeri järjestää soittokierroksen ja kertoo muille puolustusministereille tarinoita likaisesta pommista, kaikki ymmärtävät mistä on kyse. Kaikki ymmärtävät, kuka on ollut kaikkien likaisuuksien takana tässä sodassa.

(REUTERS – MTV UUTISET – STT)

9.31: Venäjä jatkaa iranilaisten miehittämättömien ilma-alusten käyttöä, vaikka niiden torjuminen on Ukrainalle verrattain helppoa

Venäjä jatkaa iranilaisvalmisteisten miehittämättömien ilma-alusten laajaa käyttämistä hyökkäyksissään Ukrainaa vastaan, vaikka Ukrainan ilmatorjunta pystyy onnistuneesti torjumaan hyökkäyksiä, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan.

Ukrainalaislähteiden, muun muassa presidentti Volodymyr Zelenskyin, mukaan jopa 85 prosenttia ilma-aluksista on saatu tuhottua.

Torjuntaa helpottaa se, että nämä ilma-alukset ovat hitaita, lentävät matalalla ja pitävät meteliä. Tämän vuoksi yksittäisen ilma-aluksen torjuminen on Ukrainan ilmapuolustukselle verrattain helppoa.

Venäjä kuitenkin jatkaa näiden aseiden käyttöä, koska muut pitkänkantaman ja kohtuullisen tarkkuuden omaavat aseet ovat käymässä vähiin, ministeriö uskoo.

(STT)

8.18: Miksi Venäjä ilmoittaa pitävänsä joukkoja Ukrainan pohjoispuolella? Ex-komentaja Jarmo Lindberg antaa arvionsa Venäjän motiivista

Miksi Venäjä kasaa joukkoja Ukrainan pohjoispuolelle?"Ainoa motivaatio, jonka voisi kuvitella..." 1:24

7.22: Venäjä iskenyt ohjuksilla ja droneilla Mykolaiviin

Venäjä on iskenut ohjuksin ja dronein Mykolaiviin Ukrainassa, kertoo Reuters.

Mykolaiv sijaitsee 35 kilometrin päässä Hersonin rintamasta. Iskut osuivat asuinrakennukseen.

(REUTERS)

7.05: Venäjä valmistautunee kaupunkisotaan Hersonissa

Uutisaamu-ohjelmassa vieraillut Puolustusvoimien ex-komentaja Jarmo Lindberg kuvailee Hersonin aluetta Ukrainan sodan tämänhetkiseksi polttopisteeksi. Venäjän joukkojen tiedetään vetäytyvän ja myös siviilejä poistetaan alueella.

Samalla Venäjän uskotaan valmistautuvan kaupunkisodankäyntiin.

– On tietoja, että Venäjä linnoittaisi sitä [Hersonia] ja valmistautuisi kaupunkisodankäyntiin. Se on toisaalta mielenkiintoinen ajatus. Käynnissä on vetäytymisoperaatio ja on riski, että joukot voivat jäädä Dnepr-joen pohjoispuolelle loukkuun. Minkälainen joukko on viimeinen, joka kaupunkia puolustaa? Jäävätkö he sinne kuten ukrainalaiset [Mariupolin] Azovstalin tehtaan kaltaisesti ja taistelevat loppuun asti vai käykö niin, että viimeiset lähtevät Venäjän käskystä pois. Ukrainalla eteneminen vaikuttaisi edelleen jatkuvan.

Viime aikoina Ukrainan liikkeistä on muutoinkin saatu niukasti tietoja. Etenkin viime päivinä Ukrainan toivoma radiohiljaisuus on pitänyt.

(MTV UUTISET)

Sunnuntain uutiset:

22.54: Ukraina: Iranin joukot kouluttavat Valko-Venäjällä venäläisiä käyttämään lennokkeja 

Ukrainan erikoisjoukot ovat saaneet vihiä, että iranilaiset kouluttavat lennokkien käytössä Venäjän joukkoja myös Valko-Venäjän alueella.

Aiemmin Iranin joukkoja oli havaittu Krimin niemimaalla, jonka Venäjän miehitti vuonna 2014.

Ukrainan erikoisjoukkojen mukaan Iranin vallankumouskaartin jäsenet kouluttavat iranilaislennokkien käytössä ja ovat myös koordinoineet niiden laukaisua.

Niin sanotuilla itsemurhalennokeilla on tehty useita iskuja viime aikoina Ukrainan siviilikohteisiin.

21.53: Venäjä kehottaa Hersonin kaupungin asukkaita pakenemaan henkensä edestä 

Venäjä kehottaa Hersonin kaupungin asukkaita pakenemaan henkensä edestä, uutisoi The Guardian.

– Tilanne on tänään vaikea. On elintärkeää pelastaa henkenne. Tämä ei kestä kauaa, palaatte varmasti, Venäjän opetusministeri Sergei Kravtsov sanoi videoviestissä.

Venäjän alueelle asettamat viranomaiset ovat sanoneet pyrkivänsä evakuoimaan jopa 60 000 ihmistä, jotka asuvat Dnepr-joen länsipuolella.

Alueen ”viranomaiset” raportoivat tänään jopa lauttojen puutteesta, kun kyydin kysyntä oli kasvanut nopeasti.

Venäjän asettaman aluejohtajan mukaan Hersonista on evakuoitu tiistain jälkeen noin 25 000 ihmistä.

Tänään puolustusvoimain entinen komentaja, kenraali evp. Jarmo Lindberg arvioi, että Hersonin kaupungin tilannetta kannattaa seurata tarkasti lähipäivinä.

Ukrainan armeijan vastahyökkäyksen etenemisestä ei voida tietää tarkasti, mutta Lindbergin mukaan Venäjän toimet osoittavat, että Ukraina lähestyy Hersonin kaupunkia.

Lue muita sunnuntain uutisia täältä

Lue myös:

    Uusimmat