Krimillä vuonna 2014 sotinut venäläiskomentaja pelkää raskaita tappioita – "Ukrainalla monilla alueilla ylivoima"

Itä-Ukrainan entinen separatistijohtaja ja epäilty sotarikollinen Igor Girkin ei säästele sanojaan käydessään läpi Venäjän armeijan sotatoimia Ukrainassa vuonna 2022.

Girkinin näkemyksillä on Venäjällä keskimääräistä enemmän painoarvoa kuin keskivertosotilaalla. Hänellä on liki 400 000 seuraajaa viestipalvelu Telegramissa.

51-vuotias Girkin on ollut mukana muun muassa vuoden 2014 Krimin niemimaan miehityksessä ja Itä-Ukrainan sotatoimissa. Kesäkuussa 2019 Alankomaat nosti Girkiniä vastaan syytteet Malaysia Airlinesin lennon alasampumiseen liittyen.

Amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) summaa Girkinin Telegramiin kirjoittamat tuoreet sota-arviot sanalla "murskakritiikki".

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ajatushautomon mukaan kommentit ovat oiva esimerkki siitä, että kaikki sotakommentaattorit Venäjällä eivät tanssi Kremlin pillin mukaan.

– Operaation toinen osa on päättynyt ilman asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Ukrainan Donbassin alueella toimivia yksiköitä ei ole voitettu, Girkin toteaa touko-kesäkuun sotatoimista Telegramissa.

Viime aikoina Venäjä on vallannut Luhanskin alueella sekä Severodonetskin että Lysytshanskin kaupungit. Tämä ei tee Girkiniin erityistä vaikutusta.

– Lysytshanskin kaupungin vallanneiden yksiköiden hyökkäysvoima on käytännössä loppu. Hyökkäyksen jatkaminen ilman täydennyksiin ja lepoon tarvittavaa taukoa tarkoittaisi raskaita tappioita ilman merkittäviä tuloksia, hän toteaa.

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi maanantaina, että Lysytshanskin valtaamiseen osallistuneiden yksiköiden tulee levätä.

– Ukraina venytti taisteluita tienatakseen aikaa ja aiheuttaakseen mahdollisimman suuria tappioita. Kun pääasemien menetys oli selvää, onnistui Ukraina vetämään puolustusjoukkojensa ydinosat pois, Girkin jatkaa.

"Kriisi mahdollinen tietyillä alueilla"

Touko-kesäkuun sotiminen on Girkinin mukaan osoittanut, että Venäjän "rauhanajan armeija", jota Luhanskin ja Donetskin kansantasavaltojen joukot ja muut yksiköt vahvistavat, ei pysty täysin kukistamaan Ukrainan armeijaa.

Ongelma on siinä, että yli neljän sotakuukauden jälkeen Venäjä ei ole vieläkään aloittanut liikekannallepanoa, katsoo Girkin.

– Viivästykset liikekannallepanossa voivat aiheuttaa kriisin tietyillä alueilla Ukrainassa tulevina kuukausina, Girkin arvioi.

– Täydennysten puute ja joukkojen kierrätyksen mahdottomuus aiheuttavat hitaan, mutta jatkuvan taisteluvalmiuden ja moraalin laskemisen, Girkin jatkaa.

ISW uskoo, että Girkinin arvioiden perimmäinen tarkoitus on kannustaa Venäjää käymään sotaa nykyistä laajamittaisemmin. Kesäkuun lopulla Venäjän duuma teki sarjan ehdotuksia, jotka toteutuessaan ottaisivat askeleita kohti sotataloutta.

"Ukrainalla monilla alueilla ylivoima"

Girkinin mukaan Ukraina on lisännyt jatkuvasti sekä sotilaidensa että aseistuksensa määrää kaikilla rintamasuunnilla viimeisen kuukauden aikana. Ukraina on ymmärrettävistä syistä ollut vaitonainen reserveistään.

– Heillä on monilla alueilla ylivoima sotilaissa, tykistössä ja panssaroiduissa ajoneuvoissa, Girkin väittää.

Useat ukrainalaisjohtajat ovat todenneet Itä-Ukrainan taisteluista, että vetäytymisten syynä on ollut Venäjän materiaalinen ylivoima.

Epäonnistuttuaan Kiovan valloituksessa Kreml keskitti suuren osan sillä käytössä olevasta tulivoimasta Itä-Ukrainaan.

Luhanskin suunnalla Venäjä on onnistunut etenemään massiivisen tulenkäytön avulla, mutta sekä Koillis-Ukrainan Harkovan että Etelä-Ukrainan Hersonin alueilla Kiovan joukot ovat tehneet onnistuneita vastahyökkäyksiä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Girkin toteaa, että Ukraina on pystynyt ottamaan usein taisteluitta takaisin alueita, jotka se oli aiemmin menettänyt.

– Ukraina luo strategisia reservejä, joita he vain rajatusti heittävät taisteluihin edes Severodonetskin ja Lysytshankin kaupunkitaisteluiden ollessa kuumimmillaan, Girkin kirjoittaa.

– Ukrainan armeija valmistelee joukkojaan yhteen tai useampaan aktiiviseen operaatioon (vastahyökkäykseen). Sitä en arvioi, odottaako Ukraina ennen iskuaan Venäjän hyökkäystä vai ei, Girkin jatkaa.

Erityistä huomiota Girkin kiinnittää myös Ukrainan raketinheittimillä ja lennokeilla aiheuttamaan tuhoon. Näillä aseilla Ukraina on hänen mukaansa pystynyt iskemään Venäjän ammusvarastoihin, joissa ei ole ollut riittävää ilmapuolustusta.

Lue myös:

    Uusimmat