Mainos

Ensimmäinen kalapakastamo Suomeen

Padasjoelle rakennetaan EU-tuella kalan liukupakastuslaitos. Se on tiettävästi ensimmäinen Suomessa. Pakastaminen jatkaa muikkukautta, parantaa tuottoa ja avaa järvikalalle vientinäkymiä.

Liukupakastamo maksaa 800 000 markkaa. Valtaosan kustannuksista kattaa Euroopan Union kalaohjelma kansallisine tukineen. Myös kunta ja Padasjoen liki kymmenen ammattikalastajaa ottavat osaa kustannuksiin.

Kalastajat ovat toimineet asiantuntijoina laitteiston suunnittelussa. Orimattilalainen yritysryhmä saanee prototyypin valmiiksi kesällä.
Pakastuslaitos tulee viime vuonna valmistuneeseen kalasatamaan, jossa jo vanhastaan toimii perkauskone.

Ulkonäkö säilyy

Liukupakastuksessa tuotteet pakastetaan erillään. Sen ansiosta kalojen ulkonäkö säilyy parempana kuin "joukkopakastuksessa". -Suuria saaliita voi myydä vielä kolme-kuusi kuukautta myöhemmin sen sijaan, että muikkuja on tähän asti kaupiteltu sesonkiaikaan tarjoushinnoilla, kertoo Padasjoen elinkeinoasiamies Matti Rahko.
Hänen mukaansa liukupakastus sopii isommillekin kaloille.

Matti Rahko arvioi, että seuraavaksi Padasjoella joudutaan satsaamaan pakastevarastoihin. Innovatiisimmat kalastajat ovat suunnitelleet myös jatkojalostusta.
Padasjoelta on viety pieniä ahvenfilemääriä Keski-Eurooppaan lentorahtina. Saalis on helpompi kuljettaa pakastettuna kuin jäillä peitettynä.

Lautta kalastajille

Padasjoella esiteltiin tiistaina myös kalastuslautta, jota on kehitelty kauppa- ja teollisuusministeriön tuella.
Noin viisi metriä pitkä, kaksiponttoninen lautta valmistetaan lasikuidusta. Sen avulla kalastajat pääsevät entistä kätevämmin nuotanvetoon tai vaikkapa kokeilemaan paunetteja ja rysiä.
Lauttoja on toistaiseksi rakennettu kolme.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.