Mainos

Enontekiö sanoo ei kansallispuistolle: Tappaisi matkailuyritykset

Enontekiön kunta vastustaa alueelleen Kilpisjärven maisemiin ehdotettua kansallispuistohanketta taloudellisin perustein. Kunnanjohtaja Mikko Kärnän mukaan kansallispuistohanke estäisi matkailuyritysten toiminnan siellä alueella.

– Käytännössä sinne ei enää voitaisi viedä turisteja kelkkailemaan eikä sinne myöskään voitaisi suunnata liiketoiminnallista lentotoimintaa.

Yleensä moottoriajoneuvoilla liikkuminen on kansallispuistoissa kielletty.

Ympäristöministeriö pyysi ehdotuksia uusista kansallispuistoista heinäkuun loppuun mennessä. Ehdotuksia tuli 16 kappaletta.

Kelkkailu keskiössä

Kansallispuistoehdotuksen tehneen Saanan luonnon ystävät ry:n mukaan kansallispuistostatuksen myöntäminen nimenomaan nostaisi alueen vetovoimaa luontomatkailijoiden silmissä ja toisi alueelle lisää matkailutuloja.

Kiistan keskiössä tuntuu olevan turistien moottorikelkkailu ja muu moottoriajoneuvoilla ajelu. Saanan luonnon ystävien puheenjohtajan Antti Miettisen mukaan moottorikelkkailusta aiheutuu häiriötä sekä alueen asukkaille että myöskin luonnolle

– Kilpisjärven erämaa-alue on varsin laaja, ja vaikka kelkkailu ei nytkään ole sallittua merkittyjen reittien ulkopuolella, niiin sitä väistämättä tapahtuu koska valvontaa ei käytännössä ole.

Kilpisjärven seutu on jo nyt suojeltua erämaalain nojalla. Sen nojalla sinne ei saa rakentaa teitä tai harjoittaa kaivostoimintaa ilman hallituksen erikseen myöntämää lupaa. Enontekiön kunta pitää tätä suojelun tasoa riittävänä.

– Meillä on lähes 70 prosenttia kunnan pinta-alasta suojeltu. Ei siihen ole tarvetta tehdä muutoksia, kunnanjohtaja Kärnä kertoo.

Kansallispuistot yleensä haluttuja

Yleensä kansallispuistot ovat varsin haluttuja kuntien keskuudessa, sillä ne lisäävät alueen markkina-arvoa ja kiinnostusta seudun luontomatkailua kohtaan. Ympäristöministeriöstä kerrotaan, että ministeriö on toisinaan joutunut jopa painamaan hankkeissa jarrua liian innokkuuden vuoksi. Samoilla linjoilla on Antti Miettinen.

– Jos mietitään Suomen kansallispuistoja, niin en usko että hirveän monessa paikassa on kaduttu jälkeenpäin kansallispuiston perustamista. Kun ministeriö pyysi näitä ehdotuksia kansallispuistojen perustamisesta, niin moni kunta jätti ehdotuksen kansallispuiston perustamisesta omille alueilleen.

Maamme tuoreimpiin kuuluvaa kansallispuistoa, Selkämeren kansallispuistoa, vastusti moni kunta kalankasvatuksen loppumisen vuoksi.

– Selkämeren osalta päästiin sopuratkaisuun, jossa kalankasvatukselle löydettiin oma tilansa kansallispuistoa häiritsemättä, kertoo ministeriön ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander.

Ministeriöstä korostetaan, että ehdotuksia uusista kansallispuistoista ei ole vielä edes käyty kunnolla läpi. Ministeri Ville Niinistö linjaa syyskuussa, miten kansallispuistoaloitteiden kanssa edetään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.