Ennuste: Kylmä vai lauha joulukuu, musta vai valkea joulu?

Tuoreen ennusteen mukaan joulukuu olisi maan etelä- ja keskiosassa hieman keskimääräistä kylmempi ja vähäsateisempi. Maan pohjoisosassa pakkaslukemat ja sademäärät olisivat lähellä keskiarvoja.

Kuukausiennusteen on laatinut Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF.

Ennusteen mukaan Länsi-Euroopan suursäätilaan näyttää vaikuttavan joulukuussa useasti korkeapaine.

– Tämä estää lämpimimmän ja kosteimman ilman pääsyn Atlantilta Suomeen. Tilanne suosii ilman virtausta Norjan Kölivuoriston yli. Tällaisissa tilanteissa sateet jäävät yleensä vuoristoon ja meillä on kirkasta. Välillä suoraan pohjoisesta voi tulla hyvin kylmää ilmaa maahan, tulkitsee MTV:n meteorologi Pekka Pouta ECMWF:n ennustetta.

Pohjois-Lapin keskimääräistä lämpimämmän alueen voi tulkita johtuvan Jäämerellä kulkevista matalapaineista ja niiden tuulista.

Viime vuonna joulu oli valkea koko maassa, tänä vuonna tästä ei vielä ole varmuutta.

– Valkea joulu näyttää aika varmalta maan itä- ja pohjoisosassa, mutta tilanne on vielä epävarma lännessä ja etelässä. Kuukausiennuste ei näytä tuovan mitään paksuja hankia etelään. Tällaisissa tilanteissa etelän valkean joulun ratkaisee aivan joulunpyhien alla oleva sää. Koska meri on varsin lämmin, ei tarvitse pitkään puhaltaa lounaasta, että rannikot jo sulavat, toteaa Pekka Pouta.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat vielä kokeiluasteella.

Katso videolta ennuste joulukuun säätyypistä.

Lue myös:

    Uusimmat