Ennätysvarhaisperunat ovat jo pellossa: "Ei ikinä ennen avomaahan helmikuussa"

Suomessa on päästy istuttamaan perunaa tänä vuonna ennätysaikaisin. Leutojen kelien vuoksi perunaa on päästy laittamaan maahan jo helmikuun puolella.

Rymättylässä ainakin yhden isännän tiedetään laittaneen perunaa maahan lauantaina 28. helmikuuta. Maaseudun tulevaisuuden mukaan naapurikunta Paraisilla ensimmäiset kokeilijat olivat liikkeellä jo muutamaa päivää aiemmin.

Rymättyläläisen maatalousyrittäjä Pasi Vehmasen mukaan kyseessä ovat todennäköisesti kaikkien aikojen varhaisimmin Suomessa istutetut perunat.

– Tietääkseni tämä on ennätys avomaalle istutetuista. Ei kyllä ikinä ole laitettu avomaan puolelle helmikuussa Suomessa, Vehmanen kertoo MTV Uutisille.

– Onhan tämä ihan poikkeuksellisen aikaisin.

Rymättylän ennätysperunat istutti Vehmasen tuntema viljelijätoveri. Varhain istutettujen perunoiden kypsyminen voi ottaa aikansa.

– Jos hyvä tuuri käy, niin ne voi olla valmiita äitienpäivän tienoilla. Mutta se riippuu ihan keleistä. Jos normaalisti peruna kasvaa tuollaiset 55–60 päivää, niin nämä voivat vaatia 80–90 päivääkin.

– Mutta eiköhän melko varmaksi uskaltaisi sen sanoa, että eiköhän se lakkiaisiksi nouse, kun ne on niin aikaisin istutettu.

Harva pääsee maistamaan ennätysperunaa

Ennätysvarhaisperunoista on kuitenkin turha kovin monen haaveilla. Vehmasen mukaan niitä on istutettu lähinnä kokeilumielessä ihan pieni määrä.

Vehmanen ei uskalla myöskään veikkailla, ryhtyykö perunan istuttaminen aikaistumaan vastaisuudessakin.

– Viime vuonna oli tosi aikainen kevät, mutta ei peruna kasvanut kuitenkaan suhteessa niin nopeasti. Eli vaikka aikaisin mentiin keväällä pellolle, niin ihan normaaliin aikaan nostettiin kesällä. Lämpökertymähän sen ratkaisee. En jaksa itse uskoa, että se kauheasti aikaistuu, mutta voihan toki tällaisia yksittäisiä vuosia olla.

Mutta milloinka maahan isketään sitten ne ”normaalit” varhaisperunat?

– Voi olla, että mennään kahden viikon päästä istuttamaan tai että mennään huhtikuun lopussa. En lähde edes veikkaamaan, Vehmanen naurahtaa.

– Mutta se voidaan sanoa, että sellainen 1,5-2 viikkoa ennen juhannusta alkaa tulla kotimaista perunaa ihan riittävästi.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja