Ennätys vedettiin takaisin: Maailman vanhin koira Bobi ei ollutkaan maailman vanhin – "Täysin epätodennäköistä"

Bobi on kaikkien aikojen vanhin koira 0:46
KATSO MYÖS VIDEO: Tältä Bobi näytti, kun se oli väitetysti 31-vuotias.

Guinnessin ennätystenkirja julisti portugalilaiskoira Bobin virallisesti maailman vanhimmaksi viime vuoden helmikuussa. Sittemmin Bobin iästä kuitenkin heräsi epäilyjä ja nyt Guinnesin ennätystenkirja ilmoitti ottavansa Bobilta pois tittelin maailman vanhimpana koirana. 

Guinness World Records on ilmoittanut, ettei jo edesmennyt Bobi-koira saa pitää titteliään maailman vanhimpana koirana, sillä todisteita sen pitkäikäisyydestä ei ole, kertoo The Guardian.

Bobi ja sen omistajat saivat maailman vanhimman koiran kunniakirjan helmikuussa 2023

Tammikuussa 2024 aiheesta aloitettiin virallinen tarkastelu, kun useat eläinlääkärit kertoivat epäilevänsä Bobin olleen todellisuudessa nuorempi kuin omistajat sen kertoivat olevan.

Bobi oli kunniakirjan saadessaan omistajiensa mukaan yli 30 vuotta vanha. 

Kuollessaan lokakuussa 2023 Bobi oli väitetysti ehtinyt 31 vuoden ja 165 päivän ikään. Koiran iässä se olisi ollut noin 220-vuotias.  

Lehdistön ja eläinlääkäreiden epäilyt johtivat tutkintaan

Bobin ikä oli vahvistettu ennätystä varten portugalilaisesta eläinlääkärien ylläpitämästä tietokannasta, jonne se oli Bobin omistajan mukaan rekisteröity vuonna 1992.

Wired-lehden tutkimuksen mukaan Bobi kuitenkin rekisteröitiin oikeasti vasta vuonna 2022 eli vuosi ennen sen kuolemaa.

Bobin ikää kyseenalaistaneet ovat huomauttaneet lisäksi, että vaikka Bobin ikä oli merkitty kansalliseen lemmikkieläintietokantaan, merkinnät perustuivat yleensä omistajien omiin ilmoituksiin, kertoo The Guardian.

Epäilijöiden huomion olivat herättäneet myös julkisuudessa nähdyt valokuvat Bobista.

Vuonna 1999 otetuissa kuvissa Bobilla oli eriväriset tassut kuin Portugalissa 21.lokakuuta 2023 kuolleella koiralla.

Brittiläisen eläinlääkäreitä edustavan Royal College of Veterinary Surgeonsin jäsenen, eläinlääkäri Danny Chambersin mukaan yksikään hänen kollegoistaan ei ole missään vaiheessa uskonut Bobin olleen oikeasti 31-vuotias, kertoo The Guardian.

Bobin ikä olisi vastannut yli 200 vuotta ihmisen iässä, mikä on nykyisten lääketieteellisten kykyjemme perusteella täysin epätodennäköistä. 

Poikkeukselliset väitteet vaativat poikkeuksellisia todisteita, joita Bobin iän todistamiseksi ei kuitenkaan ole esitetty, Chambers sanoo.

Lähteet: The Guardian, WIred

Lue myös:

    Uusimmat